Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция може да затвори Босфора за руски кораби в случай на насилие срещу кримските татари

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Чанаккале (Дарданелите), ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари. Референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен, тъй като фактически е анексия на Крим от страна на Москва.

Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума, като не са участвали в него. Той нарече
комични твърденията, че в компактно населените с кримски татари райони участието в референдума е било 70 на сто и подчерта, че те разчитат на подкрепата на Турция.

Според дипломатическите източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна, предвид на развитията в Крим. Турция иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверинитета на Украйна.

Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него. Блокирането на Босфора за руските кораби е опция, която Турция държи.

Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!