Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорът Атанас Гебрев е номиниран за главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС
Асоциацията на прокурорите номинира прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев за поста главен съдебен инспектор.

Номинацията дойде изненадващо, без каквато и да е предварителна информация, че в прокурорските среди изобщо вървят дебати за номиниране на човек за ключовия съдебен пост.

Предложението е изпратено на народните представители, които единствено могат да внасят кандидатури за ключовия съдебен пост.

Новината стана известна, докато Съюзът на съдиите представяше своите номинации за главен съдебен инспектор - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изслушването на Точкова и Чочкова е финална фаза от продължила близо месец вътрешна за Съюза на съдиите процедура. Двете отговаряха на публичен форум на десетките въпроси на неправителствени организации за ролята на съдебния инспекторат и необходимостта от неговото реформиране.

За избора на главен съдебен инспектор са необходими засега непостижимите 160 разноцветни депутатски гласа.

Що се отнася до новото име - това на прокурор Атанас Гебрев, последният знаков случай, по който той работи, е проверката на записите от Банкя на разговорите на експремиера Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Имаше проверка и на Инспектората към Върховната касационна прокуратура. Данни за престъпление срещу правосъдието не бяха открити, въпреки че по време на разговорите се обсъждат висящи дела и ключови съдебни назначения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!