Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярността на социалната мрежа Туитър в Турция се увеличи, след като властите затегнаха достъпа до нея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярността на социалната мрежа Туитър в Турция се увеличи, след като властите затегнаха достъпа заради коментарите във връзка с твърденията за корупционните сделки на премиера Реджеп Ердоган и на хора от висшите етажи на властта. С около 33 на сто са се увеличи през последните два дни съобщенията от Турция. Туитър има над 12 млн. абонати в страната, но от петък вечерта, когато влезе в сила забраната, изпращат съобщения и хора, които дотогава не били абонати, съобщиха медиите.

Турските потребители влизат с алтернативни сървъри. Оказа се, че и турският президент Абдуллах Гюл и някои министри от правителството ги използват и така са пробили забраната.

Ограничаването на достъпа до Туитър предизвика остри критики и в чужбина, от отговорни представители на ЕС и Сащ. В Турция то доведе и до разногласие между президента и премиера. Ердоган заяви, че "ще изкорени социалната мрежа, защото била предубедена и се използвала за очерняне на правителството". Той подсказа , че и Гюл е бил подслушван. Президентът Абдуллах Гюл контрира като заяви, че няма от какво да се безпокои, дори и да е бил подслушван. Турският президент подчерта, че от юридическа гледна точка не е възможно да се изкорени Туитър и други платформи за споделяне в в интернет. Гюл изрази загриженост заради ситуацията и заяви, че е тя е много неприятна, тъй като Турция има влияние в региона и е страна, която води преговори за присъединяване към ЕС. По думите на турския президент, социалната мрежа е наела адвокат, който ще преговаря с властите и че в скоро време проблемът ще бъде преодолян.

Гюл замина за Холандия, където ще участва в заседанието за ядрена сигурност, на което ще бъдат обсъдени проблемите и сътрудничеството, както и позициите на Турция по тези въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!