Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски изтребители F-16 свалиха сирийски МиГ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението около границата между Турция и Сирия ескалира опасно. Турски Ф16 свалиха днес сирийски военен самолет МиГ- 23 в северния граничен район, където действат бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад.

Турският генерален щаб съобщи, че отначало два сирийски самолета са нарушили турското въздушно пространство, но щом се появили турските изтребители, които няколко пъти ги предупредили да се завърнат, единият се e прибрал на сирийска територия, а вторият продължил да лети няколко километра в турското въздушно пространство , след което бил свален с ракета. Пилотът е успял да катапултира.

Турският премиер Реджеп Ердоган поздрави турските пилоти за свалянето на самолета и предупреди, че "Турция ще отговори на всеки удар, ако въздушното й пространство бъде нарушено". Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че страната е показала своята решителност в охраната на границата.

Сирия окачестви като "очевидна агресия"свалянето на изтребителя, тъй като самолетът бил свален докато преследвал бунтовници. Анкара трябва да престане с агресивната си политика и не бива да въвлича турската армия в опасни приключения, бе заявено.

Поредният инцидент със Сирия става в особено напрегната обстановка в Турция в навечерието на местните избори. Тези дни станаха остри пререкания между управляващите и опозицията около възможността на турската армия да предприеме операция в защита на гробницата на Сюлейман шах, която се намира в Дамаск и се счита за турска територия. Голяма част от турската общественост не одобрява политиката на правителството за Сирия. Дамаск от своя страна обвинява Турция в оказване на подкрепа на бунтовниците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!