Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният касационен съд ще решава да потвърди или промени присъдите по делото "Наглите"

На финала си е делото срещу групата за отвличания "Наглите". Днес Върховният касационен съд ще решава да потвърди или да промени присъдите на осемте подсъдими, които бяха задържани при поредица от зрелищни акции в началото на 2010-а година.

Делото стига до последната съдебна инстанция с четири осъдителни и четири оправдателни присъди. Даниел Димитров, Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов получиха по 18 години затвор. Заради сътрудничеството си към разследващите, наказанието на Любомир Димитров е 15 години. Митко и Радослав Лебешковски бяха оправдани за поредицата отвличания, които предшестваха залавянето на групата на наглите, но получиха условни присъди за други престъпления. За напълно невинни на две съдебни инстанции бяха обявени Цветомир Славчев и Павел Петков.

Недоволни от присъдите дотук са и прокуратурата и подсъдимите. От държавното обвинение искат те да бъдат отменени, а делото да бъде върнато за ново разглеждане. Ново разглеждане или оправдателни присъди искат пък осъдените.

Наличието на съществени процесуални нарушения, допуснати от Софийския градски съд, констатира председателят на Софийския апелативен съд Мария Митева. Именно на нейното становище се позовава и протестът на прокуратурата.

Четири години след неутрализирането на най-мащабната група за бизнес с хора от парите от откупите няма и следа. Смята се, че бандата е прибрала близо 6 млн. лв. от откупи, платени в левове и евро, от март 2007-а до октомври 2009-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!