Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново начало за първото дело срещу Вальо Топлото

Валентин Димитров

Осем години след показния арест на бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, първото дело срещу него за валутни престъпления отново е в Софийския районен съд. То започва отначало с решение на Върховния касационен съд. 

Според прокуратурата от октомври 1999-а година до юни 2003-та година Димитров е извършвал незаконни финансови сделки на територията на Австрия за над 5 600 000 лева. След това пък, като управител на фирма "България", не е декларирал пред БНБ множество сделки на обща стойност от 16 000 000 лева. 

За тези престъпления Димитров беше осъден от друг състав на Софийския районен съд на 5 години затвор. Софийският градски съд отмени присъдата и след тригодишен процес делото отново се върна в Софийския районен съд. Следват години на движение на казуса между инстанциите, така че близо 7 години след началото му, той отново е на стартова позиция. С различни модификации такава е съдбата и на другите дела срещу бившият шеф на "Топлофикация-София". По различните обвинения се редуват осъдителни и оправдателни присъди или обвинителните актове се прехвърлят между съда и прокуратурата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!