Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН призова Турция да възстанови достъпа до Туитър

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ООН призова властите в Турция да възстановят функционирането на Туитър в страната. В края на миналата седмица телекомуникационната служба блокира достъпа до социалната мрежа. Според световната организация мярката е нарушение на международното право.

Загрижени сме от блокирането на достъпа до Туитър. Това действие може да се окаже несъвместимо със задълженията на Турция, свързани с международните човешки права, заяви Рупърт Колвайл, говорител на комисаря на ООН за човешките права. Той подчерта, че ще поискат от властите да възстановят ползването на социалната мрежа.

Туитър има около 12 милиона потребители в Турция, но след блокирането на достъпа, съобщенията са се увеличили с около 33 на сто.

В телевизионно изявление снощи турският премиер Реджеп Ердоган защити забраната на Туитър. Той подчерта, че въобще си няма работа със социалната мрежа, че не я обича и коментира, че не одобрява и реакцията на президента Абдуллах Гюл, който се обяви "против", заявявайки, че Туитър не може да бъде забранен.

Ердоган обвини социалната мрежа в заплаха за националната сигурност на страната и провокиране на напрежение в обществото.

Достъпът до Туитър беше ограничен след заповед на турския премиер заради разпространяване на записи, уличаващи го в корупционния скандал. Също в социалните мрежи се разпространиха слухове за предполагаема връзка на Ердоган с известна турска телевизионна говорителка.

От Туитър обявиха, че ще защитят от властите данните на турските потребители.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!