Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има интерес към терминал за втечнен газ на Егейско море

Снимка: БГНЕС

Най-краткосрочният вариант за доставка на газ към България е чрез LNG терминал на Егейско море за втечнен газ. Интерес към такъв проект проявява Катар, а Гърция също го подкрепя. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на форум за бъдещето на доставките от природен газ. 

Нека да не забравяме и възможността този терминал да стане и регионален, тъй като на Балканите все още има държави, които считам, че проявяват интерес, за да участват и те в този терминал. На първо време говорим за запазване на капацитет в LNG терминал, който да доставя природен газ не само за България, не само за Гърция, а защо не и за другите държави на Балканите. Този газов коридор Север-Юг на първо време в най-краткосрочния вариант аз лично го виждам единствено чрез доставки на втечнен газ.

Въпреки че работата с интерконекторните връзки към Румъния е задвижена, към Сърбия и Турция засега природен газ най-сигурно може да осигури проектът "Южен поток", отбеляза министър Стойнев: 

След пропадането на проекта НАБУКО ние нямаме друг такъв проект, който освен да динамизира икономиката на страната, може да осигури сигурност и на доставките на природен газ в краткосрочен вариант. Още повече, че проектът "Южен поток" трябва да го разглеждаме като европейски проект и да си дадем сметка и за съществуването на проекта "Северен поток". И ако търсим наистина конкретни мерки спрямо Русия в сегашната ситуация, мисля, че по-скоро трябва да минат през "Северен поток", отколкото да се фокусираме върху един бъдещ инфраструктурен проект за Европа, какъвто е "Южен поток".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!