Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК сезира прокуратурата за дълговете на ЕРП-тата

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за липсващите в нейната сметка средства по издадени на трите електроснабдителни предприятия фактури за доставена енергия, съобщи пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той бе поканен от депутатите да присъства на изслушването на трите дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО във връзка със създалата се ситуация.

След близо три часа спорове и уточняване на документации Комисията по енергетика към парламента реши да изслуша на следващо заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за да получи точна и ясна информация за създалата се критична ситуация в енергетиката. Комисията ще изиска от Националната електрическа компания и електроразпределителните дружества да предоставят цялостната си кореспонденция и документи за финансови разплащания от 2012 година до днес. Депутатите настояват дружествата да представят по разбивки и всички инвестиции, които са направени, откакто са приватизирани. 

Съществува опция да бъде създадена и специална комисия, която да направи разследване по казуса с променената методика за компенсиране на разходите на електроразпределителните дружества за присъединяване на "зелена енергия". Това решение беше формулирано, наистина след едно дълго и мъчително изясняване на казуса с дължимите от ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО 347 милиона лева към Националната електрическа компания, заради прихващането на които държавният енергиен регулатор предприе процедура по отнемане на лицензите на дружествата. Срокът за изплащането изтича утре. Засега нито едно от трите дружества не възнамерява да преведе дължимите суми. 

Според бившия енергиен министър Делян Добрев виновниците за кризата са обичайно ЕРП-тата. Таско Ерменков обаче обвини в некомпетентност и небрежност държавния енергиен регулатор за работата му през 2012 година, когато е променена методиката за компенсиране на приходите от зелена енергия. Всички депутати се обединиха около идеята да бъдат изслушани и сегашните комисари от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но и комисарите и председателите от миналите няколко години. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!