Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Преглед на печата
Снимка: Христо Гинев
Родители и учители могат да участват като наблюдатели по време на националното външно оценяване на седмокласниците. Просветното министерство е разпоредило разрешение за присъствието им да се дава от началника на инспектората по образование. Условието е родителите и учителите да не са в класа на своите деца, пише ТРУД.
Всеки четвърти, или 25% от завършилите висше образование в България работят в чужбина. Поредната тревожна статистика за изнасянето на мозъци представи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите км Българската стопанска камара Томчо Томов, посочва  СЕГА.

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година - предложиха от Националния статистически институт. Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа зад граница, не са длъжни да се отчитат никъде. Според института мярката се налага, за да се въведе ред за нашенците извън страната, отбелязва СТАНДАРТ.

Български производители изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и не налага недостигът да се компенсира от чужбина. Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите, обяснява  ПРЕСА  като се позовава на експерти.

Паркирането може да се окаже най-солената част от морската почивка на българите у нас. Платените паркинги в Слънчев бряг и Златни пясъци тръгват от 3 лева на час, Ако шофьор спря извън тях - вдигането с паяк може да струва между 50 и 100 лева, повече от цената за ол инклузив в някои тризвездни хотели, показва проучване на ТЕЛЕГРАФ.

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за парите, които трите ЕРП-та са си прихванали от дължимите към, нея суми, И трите дружества обаче заявиха, че прихващането е нормално и е законна практика, пише  МОНИТОР.

Правителството реши да отпусне 15 милиона лева допълнително по бюджета на земеделското министерство за Напоителни системи. В дужестото не бяха получавали заплати повече от три месеца, Решението за отпускане на средствата идва по-малко от две седмици след като министър Димитър Греков обяви, че заяви, че възнагражденията ще бъдат изплатени до края на месеца, посочва  ДУМА.

Държавата ще пласира новия външен дълг през лятото вместо първоначалните очаквания това да стане пред евроизборите. Отлагането е по настояване на премиера Пламен Орешарски, според когото твърде много се бърза, става ясно от стенограма на заседанието на 19 март. Според всички финансисти обаче сега е добър моментът да се пласират облигациите, защото условията на пазарите са изгодни, пише  КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

Стоките, които са произведени от от хора с увреждания да имат специален знак върху тях. Така всеки, който ги купува, ще знае, че подкрепя такива хора. Тази идея лансира шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, посочва  24 ЧАСА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!