Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кризата в отношенията на Запада с Русия заради Украйна и  Крим продължава да е водеща тема за чуждите вестници. Те отразяват и речта на Обама в Брюксел, в която той говори за Москва.
   
Обама заговори за санкции срещу Русия, които обаче могат да навредят на все още крехките европейски икономики, посочва  ВАШИНГТОН ПОСТ.

Като цяло Западът трябва да се подготви за дълга битка с Русия, предупреждава в друга статия  ВАШИНГТОН ПОСТ.  Според вестника западните държави трябва да са готови за възможността например Путин да се опита да дестабилизира Украйна, като спре търговския обмен, енергийните доставки, или като насърчи съюзниците  там да попречат на планираните избори.

 Никой не си представя военна конфронтация заради Украйна, но сега се говори за ново съотношение на силите. Слабостта на Европа е в нейната зависимост от руския газ и петрол и Кремъл се опитва да запази репутацията си на надежден доставчик. Ето защо сега Съединените щати изразяват готовност да доставят газ на Евросъюза. Това няма да стане бързо, но трябва да се има предвид, че Вашингтон има богати ресурси, посочва ФИГАРО.   

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа  замисля твърд отговор срещу политиката на Русия към Украйна и Крим. ПАСЕ смята да лиши руската делегация от право на глас, а на априлската сесия в Страсбург да разгледа предложение на Великобритания за отнемане пълномощията на всички руски депутати в асамблеята, съобщава КОМЕРСАНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!