Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Изненадващи обрати при приемането на Закона за потребителския кредит се случиха в пленарна зала. След драматично прегласуване със 75 гласа "за", само 8 "против" и 29 "въздържал се" народните представители неочаквано приеха предложението на соцдепутатите Георги Анастасов и Борис Цветков и наложиха таван на лихвите по кредитите, пише Преса.

Този процент  не може да надвишава 50,5% от самия заем, посочва  Монитор. Вестникът обяснява още, че големината на шрифта в договорите за потребителски кредит ще е поне 12. Освен това размерът и видът на буквите трябва да бъдат абсолютно еднакви в целия документ.

Въпреки че цената на природния газ, доставян от Булгаргаз, ще намалее с 2,73% от 1 април, това няма да се отрази на цените на парното и топлата вода за гражданите. С поевтиняването на синьото гориво ще се компенсира увеличаването от началото на годината на неговия акциз, което досега не е отчетено в крайните цени, отбелязва Сега.

Минималните хонорари на адвокатите скачат драстично от следващата седмица. Тогава ще влязат в сила промени в наредбата на Висшия адвокатски съвет за тарифите на професията, които бяха публикувани в Държавен вестник. Законът забранява на адвокатите да начисляват по-малка такса от тази в наредбата, пише Труд.

Комисията за защита на конкуренцията и тази за защита на потребителите ще бъдат обединени в един мегаорган. Законопороектът за това бил готов и в момента се съгласувал в Европейската комисия, съобщава Труд, като цитира изявление на депутата от ДПС и председател на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

За изплащането на месечни помощи за деца в бюджета за 2014 година са предвидени допълнително над 49 милиона лева, отбелязва Дума,  като цитира изказване на социални министър Хасан Адемов.

Над 39 хиляди души ще могат да отидат на санаториум с пари от Националния осигурителен институт. Общото финансиране на програмата е повече от 15 милиона лева. Парите покриват престоя на пациентите за 10-дневен курс на рехабилитация, до 4 лечебни процедури и до 5 лева за храна на ден, посочва  24 Часа.

Ревизия на договорите за отдаването под наем на земеделски земи мери и пасища от държавния и общинския поземлен фонд ще правят земеделският министър и областните управители. Това приеха депутатите от земеделската комисия при второто четене на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Три месеца след влизане в сила на промените ще трябва да бъдат назначени комисии, които да проверят всички сключени до момента договори. Става дума за над 10 милиона декара площ, информира Стандарт.

Прасета и кокошки ще сменят лъвовете и тигрите след 1 януари догодина. Тогава влиза в сила забраната за използването на диви животни в представленията, която е част от Закона за защита на животните, съобщава Телеграф.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!