Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отправи ясен сигнал към Великобритания, че е съгласна за промени в договора на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отправи ясен сигнал към Великобритания, че е съгласна за промени в договора на ЕС, но няма да допусне да се ощетяват страните извън еврозоната. В съвместна статия във британския вестник „Файненшъл таймс” германският финансов министър Волфганг Шойбле и британският му колега Джордж Озбърн обсъждат предстоящи промени в европейските договори, като настояват те да са съобразени със всички членки на ЕС.

На страните от ЕС, които не са членове на еврозоната, трябва да бъде гарантирана равнопоставеност и възможност да вземат  решения наравно с останалите при евентуални промени в европейските договори, които да позволят по-голяма интеграция на еврозоната. Това пише германският финансов министър Шойбле в статията. Всяка промяна в договорите на ЕС трябва да се прави в защита и на техния интерес, посочва той. Така Германия всъщност подкрепи желанието на Великобритания за пренаписване на европейските договори. Дейвид Камерън се надява при реформирането им да предоговори условията за членство на Великобритания в ЕС. Франция засега обаче не смята това за належащ проблем и заяви, че нови европейски договори не са в дневния й ред.

Още по време на срещата си с Дейвид Камерън миналия месец в Лондон германският канцлер Ангела Меркел ясно е заявила, че няма намерение да изолира 10-те членки на ЕС, които не са в еврозоната. Промени в договорите от ЕС ще бъдат правени само така, че да гарантират, че няма да има дезинтеграция в общността. Страните без евро трябва да бъдат включени в процесите на вземане на решение и легалната база трябва да е еднаква за всички, посочва още Шойбле в статията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!