Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкарската адвокатска колегия внесе иск за отмяна на забраната за достъп до Youtube

Анкарската адвокатска колегия обвини турската Дирекцията по телекомуникации, която в петък блокира достъпа до Youtube, в превишаване на правомощията и внесе иск за отмяна на забраната.

Достъпът беше забранен, след като бе разпространен видеозапис от секретна среща на отговорни представители на турското правителство и на армията, в която се обсъждал предполагаем план за нахлуване на турската армия в съседна Сирия. Според адвокатите законът не дава права на Дирекцията по телекомуникации права да блокира напълно достъпа до интернет сайт, а може да ограничи достъпа само до конкретното съдържание на сайта, както в случая.

В същото време беше арестуван известният турски коментатор Йондер Айтач, който коментира по телевизията, че във въпросното видео се говорело за провокиране от турска страна на напрежение около гробницата на шах Сюлейман в Сирия, която се пази от турски войници и така да се даде повод за нахлуване на турската армия в Сирия. Според прокуратурата Йондер Айтач, за когото се твърди, че е близък до движението на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, е бил запознат със съдържанието на видеото преди още да е излъчено. След като престоя една нощ в ареста и даде писмени обяснения, коментаторът бе освободен от предварителния арест.

Турски съд още вчера подкрепи иска на социалната мрежа Туитър да бъде вдигната забраната за достъпа до нея, наложена миналата седмица. Туитър упълномощи турски адвокат за разговори с властите по случая.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!