Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул се проведоха последните митинги преди местните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Истанбул днес управляващата ПСР на Ердоган и основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, проведоха последните си митинги за утрешните местни избори.

Преди 2 дни Ердоган пресипна от говорене, а лекарите му препоръчаха почивка и лечение, но той не ги послуша и днес говори на многолюден предизборен митинг в квартала "Картал" на азиатския бряг на Истанбул, където живеят и компактни маси изселници от България, и в кв. "Малтепе", където пак обвини гюленистите и опозицията в опит за сваляне на правителството и дестабилизация на страната. Ердоган се появи на митинга, съпровождан от кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който е кандидат за трети мандат, съпругата си Емине, голямата си дъщеря и малкия внук.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу говори на многолюден митинг в квартал "Кадъкьой", който се счита за крепост на опозицията на азиатския бряг на Истанбул. Той обвини правителството и Ердоган в провокиране на напрежение в страната и в Сирия, представи и кандидата за кмет на Истанбул Мустафа Саръгюл.

От 17 часа днес в Турция се прекратява предизборната агитация. Местните избори започват в неделя в 8 часа и ще продължат до 17 часа, а в източните области - от 7 до 18. Предварителните резултати ще бъдат обявени най-рано в 20 часа.

Междувременно турските власти отнеха служебния паспорт на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Америка. Той бе съюзник на Ердоган, но след разрив в отношенията им беше обвинен в създаване на паралелна държава.

Висшият съвет за радио и телевизия забрани всякакви коментари в медиите във връзка със секретното заседание за Сирия, което бе дешифрирано чрез видеозапис в Youtube, докато не бъде приключено съдебното разследване на случая.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!