Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха милионера Андрей Киска за президент на Словакия

Андрей Киска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо независимият кандидат и милионер Андрей Киска спечели изборите и ще бъде следващият президент на Словакия. За него са гласували 59,4 % от избирателите. Настоящият премиер и лидер на социалдемократите Роберт Фицо загуби  втория тур на изборите за държавен глава с 40,6 %. Двамата кандидати мобилизираха повече гласоподаватели, като избирателната активност във втория тур достигна 50 %. 

Фицо призна изборното поражение, след като бяха преброени малко под половината от гласовете. Той поздрави Андрей Киска като победител в президентските избори и обяви, че ще си вземе няколко дни за размисъл, за да реши как да постъпи по-нататък.

Андрей Киска заяви, че ще бъде президент на всички граждани. Той отново обеща да  работи за връщането на доверието в президентската институция и потвърди, че първата  му задгранична визита като президент ще бъде в Чешката република.

51-годишният милионер и филантроп Андрей Киска ще бъде първият словашки президент без опит в политиката. 1990-а г. е преломна в неговия живот, когато заминава да работи в САЩ. Година по-късно се връща в Словакия при семейството си, а през 1992-ра основава компанията Triangel Group International. Забогатява след като през 2005-а г. продава своя дял в Triangel и Quatro. През 2006-а г. основава неправителствената организация „Добър ангел” с дейност в Словакия и Чехия, като помага на семейства с онкоболни деца.  

Новият президент ще встъпи в длъжност на 15 юни. Тогава изтича вторият петгодишен мандат на настоящия държавен глава Иван Гашпарович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!