Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите гласуват на втори тур в общинските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция се провежда вторият тур на общинските избори. Миналата неделя те донесоха сериозна загуба на управляващите социалисти, а крайната десница отбеляза исторически пробив.

Избирателните секции отново отвориха врати за французите. В Париж сред първите гласували бяха двете кандидатки за кметския пост. Ако социалистката Ан Идалго има най-голям шанс за победа въпреки преднината на първия тур за дясната ѝ съперница Натали Косиюско-Моризе, социалистите са в сложна ситуация след слабите резултати на първия тур. Надеждите им да активизират електората потънаха след поредната новина за ново покачване на безработицата и отхвърлянето от Конституционния съд на закона срещу затварянето на предприятия, с който управляващите се надяваха да си възвърнат доверието сред работническите среди. Има голяма вероятност президентът Франсоа Оланд да направи промени в правителството.

За първи път крайнодесният Национален фронт е начело в балотажа в над 10 френски града. Призивите на премиера Жан-Марк Еро за "републикански фронт" с обединение на леви и десни срещу крайната десница не срещна масова подкрепа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!