Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинение на бившия директор на "Авиоторяд 28"

| обновено на 01.04.14 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия генерален директор на "Авиотряд 28" Пенчо Пенчев за това, че от края на 2009-а година до юни 2013-а година е разрешил правителствените самолети да бъдат използвани от хора, които нямат право на това. Пенчев е с мярка за неотклонение - подписка. 

В съобщението на прокуратурата не се съобщава колко точно са били полетите, разрешени от Пенчев в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване и устройствения правилник на правителствения отряд. Не се съобщават и кои са хората, извън тези, които имат право да летят с държавните самолети, нито колко са стрували полетите. Пише само, че действията на  Пенчо Пенчев са довели до немаловажни вреди за авиоотряда.

По случая прокуратурата работи от месеци, паралелно се проверяват полетите и на военните самолети.

Преди време държавното обвинение получи докладите на аналогичната парламентарна анкетна комисия, в която се правят изводи за сериозни нарушения, свързани с полетите на кабинета "Борисов".

В рамките на разследването бяха разпитвани и бившият премиер Бойко Борисов, и почти всички министри от кабинета му, сред които и Цветан Цветанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!