Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова е спокойна по отношение на искането за анализ на еврофондовете

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова демонстрира спокойствие по отношение на информацията, че Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент е призовала Еврокомисията "да направи сериозен анализ - дали средата в България позволява европейските фондове да бъдат усвоявани в съответствие с правилата”. Като напомни, че има достатъчно вътрешни и европейски контролни механизми за това как се усвояват европейските пари, Златанова каза:

Да не забравяме, че Европа е в предизборна кампания и тези политически изяви не бива да ни учудват и ще се засилват вероятно от всички страни, от страна на всички партии, за съжаление до европейските избори. Хубаво е както българските, така и всички политици, да подхождат отговорно специално към тези въпроси, за да не заблуждаваме гражданите с неща, които не са в правомощията на един или друг орган. Европейският парламент е най-политическият орган на ЕС. Той е директно избран и има право да изказва всякакви мнения, с които, разбира се, всички европейски институции, европейските граждани, политици е хубаво да се съобразяваме, но процедурите за контрол на европейските фондове са различни.
 
Докладът на бюджетната комисия ще бъде разгледан и в пленарната зала на Европарламента утре вечер. Гласуването на документа се очаква да бъде в четвъртък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!