Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотите в "Луфтханза" стачкуват, хиляди полети са анулирани

| обновено на 02.04.14 в 12:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна тридневна стачка на пилотите от германската авиокомпания "Луфтханза". 3800 полети на компанията са отменени. Това е най-голямата стачка в историята на германската авиокомпания. 5400 пилота взимат участие в нея. Включиха се и пилотите на дъщерната компания "Джърман уингс".

Засегнати от протеста са почти половин милион пътници. От днес до петък включително полети на ”Луфтханза” няма да се извършват. Някои от линиите са поети от други компании, но въпреки това 9 от 10 полета няма да се състоят.

Летищата в страната посрещнаха първия ден на стачката в изрядна организация и засега хаос не се наблюдава. Повечето пасажери са информирани. Единици пристигат на летищата, без да са чули за стачката. Летищните власти в цялата страна са подготвили терен за престой на закъсали пътници. Има достатъчно походни легла и кътове за семейства с малки деца. Подготвена е храна и напитки за хора, на които им се налага да чакат връзка.

Пилотите настояват за повишаване на заплатата и запазване на условията за ранно пенсиониране. Профсъюзите обявиха, че търсят разговор и са склонни на компромиси, ако поне част от условията бъдат приети. В интерес на всички е стачката да свърши максимално бързо, обявиха синдикатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!