Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две кандидатури за главен съдебен инспектор, внесени от депутати от БСП

| обновено на 02.04.14 в 18:30

Въпреки декларациите на ГЕРБ, че ще подкрепят предложенията на Съюза на съдиите в България за главен съдебен инспектор, кандидатурите на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова бяха внесени от депутати от "Коалиция за България".

Вера Чочкова е наказателен съдия в Софийския градски съд,  а Теодора Точкова -  административен ръководител на Административния съд в Хасково.  Номинацията на втората беше внесена от депутатите от БСП Спас Панчев и Смиляна Нитова. Пак червени депутати официализираха и другата номинация на Съюза на съдиите. Не се потвърди информацията, че ДПС ще внесе кандидатурата на номинирания от Асоциацията на прокурорите - Атанас Гебрев.
  Още преди обед ГЕРБ обявиха, че няма да имат своя кандидатура, въпреки че в началото на февруари в писмо до Съюза на съдиите в България Бойко Борисов увери, че ще подкрепи която и да е номинация, издигната от организацията. Промяната в позицията лидерът на ГЕРБ обясни с липсата на подходящ кандидат:
Казах не само на съсловните организации - на Съюза на прокурори, на съдии, но до този момент никой от тях не е разговарял с нас. А е казано в библията, мисля, че няма по-лошо непоискано добро да направиш.

Според неофициална информация - внасянето на известни от десетина дни имена в последния момент, е свързано с труднопреодолимото мнозинство от най-малко 160 депутатски гласа и с неофициалните предварителни консултации, в които според запознати участва и ГЕРБ. Именно в тази аритметика преди да се преценят качествата на кандидатите, видя проблем Христо Иванов от  Българския институт за правни инициативи:
Не може да се утвърди при политиците културата да разберат, че идеята на тези процедури е да осигурят  легитимно формиране    на решения - след представяне, след проверка, след въпроси, а не предварително да  спазарят мнозинството. Това е една непробиваема стена. Ние се опитваме да кажем, че решението се взима не преди, а след процедурата. Иначе за какво ни е процедурата - това е един изпразнен церемониал, смята Христо Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!