Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпът до Youtube и Twitter в Турция отново беше блокиран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Достъпът до социалната мрежа Youtube в Турция отново беше блокиран. Преди това административен съд в Анкара постанови да бъде отблокиран, тъй като е в нарушение на свободата на изразяване, и достъпът бе възстановен.

След няколко часа обаче същият съд отмени предишното си решение и взе ново, според което достъпът до Youtube ще остане блокиран, докато не бъдат изтеглени 15 видеозаписа от социалната мрежа.

Между тях е видеозапис от секретно заседание на отговорни представители на турското правителство, на което се е обсъждал предполагаем план за нахлуване на турската армия в Сирия.

Министрите на външните работи от ЕС разкритикуваха турските власти заради наложената забрана до достъпа на социалните мрежи Youtube и Twitter. Те заявиха, че подобни действия са неприемливи за страна, с която се водят преговори за членство в ЕС.

Достъпът до Twitter беше възстановен с решение на Конституционния съд, който постанови, че забраната е нарушение на свободата на изразяване. Но турският премиер Р.Т.Ердоган разкритикува решението на Конституционния съд за премахването на забраната за достъпа до Twitter.

Не съм длъжен да уважавам решението на Конституционния съм, заяви Ердоган.

САЩ  приветстваха решението за отблокирането на Twitter, но в същото време разкритикуваха решението на турския съд за повторната забрана на достъпа до Youtube и настояха то да бъде отменено.

Не е известно още колко време ще остане блокиран достъпът до Youtube.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!