Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панка Вълева, автор на рубриката "Забравени от времето"

Здравейте! Днес, в „ Забравени от времето”, ще ви разкажа за пет български открития прочули и прославили България. Ще обиколим различни географски ширини, за да открием българското във всяка от тях. Обявеният маршрут е да минем през Италия, след което ще отскочим до Германия, а накрая ще се потопим в света на модерните технологии.

Започва рубриката и под номер 5 в днешната класация се нарежда “статуята на Леонардо да Винчи”, която стои на входа на международното летище в Рим. Тя е дело на българския скулптор Асен Пейков.

Паметникът засвидетелства едно брилянтно творение на изкувството, а българската му изработката дава отговор на въпроса какво сме дали на света. Не случайно ви заговорих и за Германия, защото на 4-то място откриваме “Опакования райхстаг”, който през далечната 1995 г. привлича 5 млн. посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на българина Христо Явашев и съпругата му Жан-Клод.

Те двамата създават „опаковането” като художествен похват. Имат и други подобни проекти, като опаковането на моста Пон Ньоф в Париж и издигането на „Портите” в Ню Йорк, но уникалното на тяхната опаковъчна магия е това, че след хилядите тонове материали, найлон, стомана, платове, всичко се рециклира и не оставят следа след себе си.

Сега, слагаме край на възможностите ни в изкусвството, за да продължим напред в днешната класация, където под номер 3 намираме телекомуникациите в космоса, които стават възможни благодарение на Милен Николов. Той изобретява “първия мобилен телефон за Космоса”. Идеята на устройството е чип, който чрез система MANET получава покритие на сигнала във всички точки на Земята, та дори и в открития Космос. Oще на тема технологии, под номер 2, стои изобретението на “първата автоматична скоростна кутия”, която е дело на Румен Антонов. Той успява да я патентова и продаде на водещи компании като Хонда, Сузуки, Рено, Пежо и др.

От дума на дума вече сме на върха на днешната класация. Там под номер 1 е “създаването на въздушната възглавница”. Катастрофите не са проблем само на нашето време. Още през 50-те години на миналия век се е търсило средство за обезопасяване на автомобилите. Днес решението е известно като „airbag” или въздушна възглавница, а чудото няма как да се размине без българско присъствие в лицето на Асен Йорданов.

Български изобретател, инженер и авиатор със световна слава, смятан за основател на авиоинженерството в България. Същият може да се похвали и с устройството „Джордафон”, което дава възможност на няколко души едновременно да разговарят помежду си, а днешният модерен последовател на изобретението е телефонният секретар.

Така приключваме днешната си обиколка, в търсене на българското по света, а това беше рубриката „Забравени от времето” с мен стажант репортер Вълева. Слушайте, за да знаете!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27