Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Рименова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"

Здравейте, уважаеми слушатели! Вие сте с рубриката "Напълно непознати", представена от мен Цвета Рименова.

Първата книга за днес е за ценителите на модерната класика- „Игра на дама“ на Хулио Кортасар. Тази седмица книгата бе издадена в чест на на нейната петдесетгодишнина. За първи път е публикувана в България през 2006 г. Разкрива ни историята на една любов засилваща се най- вече от големите различията в характерите на героите - Оливейра и Мага. Париж - градът на модата, романтиката, любовта е едно от местата където протича действието, а другото Буенос Айрес символ на свободолюбието и кратките връзки. Мага - типичната мадам Бовари, живееща в света на книгите през ежедневието си, среща Оливейра бохем и философ, който не може да се примири с заобикалящия ни свят от поглъщащи норми и задължения. Срещите им са непринудени и без уговорка на едни и същи места всеки ден.Често мястото то се оказва клуб наречен "Змията". Самото име символизира мъдро животно, но с лоша репутация предлагайки забранения плод на Ева. Точно тук двамата търсят небето и ада. На други места водят философски и литературни дебати. Въпреки различията по между им, които трудно приемат,обичат да прекарват вечерта заедно, а на сутринта и двамата продължават да вършат всекидневните си задължения. Модерното общество е вече запознато с такъв вид отношения и се приемат като нещо нормално. Акцент в книгата е намесата на съдбата , която определя всичко даже живота и на едно червейче. Колкото по-бързо разбират това геройте, все повече искат да достигнат небесното. Играта на дама, която познаваме от деца е техният модел за достигане на небесното.Всяко преодоляно квадрадче ги води по нагоре. Книгата е с превод от испански, 650 страници, издателството е Агата- А. Цената на книгата е леко висока , но все пак достъпна.

Продължавам с провокативното произведение на Ойя Байдар -“Изгубеното дар слово“ - Писателката ни разкрива морални и нравствените проблеми на обществото. Създава картина, в която всеки детайл има свой живот, но той си остава постоянен фактор в картината. Писател изгубил дар слото си, с жена отдадена на науката и изследванията се опитват да насадят в сина си стремеж за успех. Последвалата стъпка от страна на сина е търсене на убежище далеч от дома, за да се скрие и не гледа нарастващата се агресия по света. Това само довежда до извода, че пренасянето на собствените ни амбиции върху друг нарушава неговия личен избор. И дали е правилното решение да се скриеш вместо да застанеш лице в лице с проблема? В книгата се срещат персонажи с борбен дух, но емоционалното им състояние не позволява да издържат напрежението и побягват към необитаеми места за нов живот. Насилието е водещ проблем по света и за неговото решение няма да помогне бягането от реалността. Засягат се и проблеми свързани с различието на хората. Спазването на определени традиции водят до избор, които всеки трябва да направи. Дали да свикне с различията и въпреки тях да обича ? Дали да спазва традициите ако те определят неговото щастие? Обемът на книгата е в 380 страници, издателство „Летера“. Книгата е с меки корици, което е предпоставка и за по ниска цена.


Третатат книга в днешното предаване е на Алисия Хименес Бартлет-"Където никой няма да те намери" Романът е удостоен с литературната награда "Надал" в Испания. Авторката е създала отличен съспенс (Лошо начало с очакван лош край на произведение) започващ в мрачната обстановка на Гражданската война в Испания. Отслабени републикански армии,не получават външна подкрепа и решават да продължат борбата в планините. Там срещат пастирката наречена Вълка от Маестразго. Героинята е легендарно съществуваща личност. За да представи обрзазът на героинята си Бартлет се домогва до основите на митологията и оскъдни писмени данни. Въпреки несигурните източници тя успява да създаде човек с неясен пол и вид. Психиатър от Франция проява интерес към нейния вид , защото тя е описана като опасно и зловещо същество, способно да оцелява в планината. Така става обект на проучване и гонение. Авторката иска да разкрие драмата на това хулено и самотно същество. Романът има 512 страници „издателство" Колибри" . Цената е изненадващо ниска.

За привържениците на фантастичните сюжети, ще ви обърна вниманието към книгата от Кристофър Прийст, известен още с книгата си „Престиж“-“Островитяни“. Романът е получил награда за най-добър научнофантастичен роман през 2011 от от британската асоциация за научна фантастика. През 2012 отново е удостоен с награда от „Камбъл“. Във всяка фантастика, авторът прикрито опитва да сподели с читателя научена от него истина за живота, или дори да даде житейски урок. Откриването и вникването в посланието е по- трудната част. Прийст създава нов свят от необятна мрежа от острови с различен вид, принадлежност, имена, някой обитаеми от смъртоносни животни, а други за посещение само от заможни хора. Всички те обаче се обединяват под общото име „Архипелагът на сънищата“. Едно от въпросните островчета се казва „Островът на ветровете“-Аай, защото неговото местоположение му позволява да се радва на ветрове от четирите посоки на света и две океански течения благоприятстващи за живота там. На този остров се срещаме с младата изследователка Муй, която прекарва цялото си време в проучване на природата , времето, съседните острови, митологичните истории за острова и много други неща. Всичките обекти на изследвания се оказват чудновати, променливи и интересни. С пътеводителя из „Архипелага на сънищата“,авторът разкрива, че всички тези острови са хора с тясно преплетени съдби от което може би и получава признание за един от най-добърите английски писатели. Издателството е „Август“, обемът обхваща 383 страници . Книгата е с меки корици и на фантастична цена.

Сега за любителите на новаторските четива, ще представя "Моделиране на бъдещето" от Виталий Гиберт. Как да управлявате хаоса от мисли? Защо трябва да се усмихвате по- често?Какви чудеса може да очаквате от живота. Формулата за по-пълноценен живот,можете на намерите в това новаторско четиво. Вселенската логика учи, че щастието и съдбата, изцяло зависят от Вас. Гиберт най-учтиво се отива да ни го напомни. Медитацията е препоръчания от него похват, печелещ последните години все повече последователи. Изданието е в 224 страници, издателят е HCM-Медия. Полезните съвети, ще намерите на атрактивна цена.

Последната представена от мен книга ще бъде на разследващия журналист от сп. „Форбс” Анди Грийнбърг- "Уикилийкс"-Машината, която убива тайни. Уикилийкс е проект за социално-международна мрежа, която дава достъп за анонимно редактиране на статий и публикакации. Целта на проекта е при изтекла в интернет пространството институационна тайна с оригинални и достоверници и факти да бъде представена пред обществото. За основател се представя австралийеца Джулиан Асанж. Естествено не всеки може да има достъп до тази система с нея се занимават хакери ,специално подбрани идеалисти и екстремисти от цял свят. Авторът прави първото задълбочено изледване за историята на мегаизтичанията. Самият той е специализирал върху технологиите и сигурността на гражданските права в дигиталните пространства. Обемът е в 368 страници, издателство „Милениум“.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27