Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Шукерова, автор на репортаж за световна шампионка по парапланеризъм Елена Пецанова

Представяне ли си мъж да види снимка на усмихната млада жена във вестника, да я хареса, да я издири, да се срещне с нея и за година – двамата вече да са семейство. И това да не е евтин холивудски филм, а истинска история – тук в България.

Дамата е Елена Пецанова, световна шампионка по парапланеризъм. Снимката, за която ствава дума е от момента, в който получава държавни поздравления за медала си. И той и усилията, и мечтите, които стоят зад него също са истински, при това силно изстрадани.
Романтична е само една от страните на историята, която днес разказва стажант- репортерът Йорданка Шукерова.

Защото в нея има и паузи за сълзите, които идват със спомена за фатално приземяване и невероятна битка за живот.

Но в началото е мечтата да летиш.
/Репортажът може да чуете в прикачения файл/:

Обикновената история на необикновената жена Елена Пецанова разкрива какво е да погледнеш земята от високо. Тя е земно момиче с неземендух и емоции.Кафетата и обиколките с високи токчета на повечето съвременни жени са по моловете,а нейните височини и разходки се измерват в небето. Раждаш ли се с титлата световен шампион или я завоюваш?

Първият й скок с парапланер е на шега….от реплика на приятели „Хайде да летим!“ Изтупана неподходящо с бял панталон,тя се озовава на стартовата линия-начало на неподозирана до тогава последваща кариера. „Усещането да летиш е нещо невероятно, бях в екстаз. Когато стъпих на земята, бях сигурна, че тази авантюра на шега, ще се превърне в начин на живот.“

Полетите и тренировките минават неусетно. Днес тя е в националният отбор по парапланеризъм и е единствената жена носителка на златен медал от Световно първенство.
„Най-важното правило, което се стремя да следвам, макар че не винаги ми се получава, е никога да не забравям, че небето е стихия-примамващо пространство и в същото време опасно .“

Както на небето, така и на земята всеки има възход и падение. Опасностите достигат и най-смелите. По време на състезание, Ели не преценява добре метеорологичните условия, пада и си чупи гръбначният стълб. Лекарите предричат край на спортната кариера и дори инвалиден стол. Следва период на поредица трудни и тежки операции, раздвижване и множество продцедури.

За Ели и за близките й времето прекарано в болницата преминава изключително бавно и мъчително. Един от най-важните за нея хора-майка й, е неотлъчно до нея. Тя споделя, че това, което пък на нея самата и помага да се съхрани е вярата й в Бог. Силата ще идва всеки път, когато вярвате дотолкова, че да допуснете тя да обитава във вашето сърце. А когато имате вярата, ще започнат да се изпълняват Божиите обещания в живота ви. “В такъв тежък период от живота на човек, единственото нещо което зависи от теб самия е да се обърнеш и да се помолиш.”- с трепет в тонът й, споделя тя. Понякога е нужно известно време за да постигнете резултат, понякога нещата се случват от един път.

Но всичко зависи от желанието, вярата и очакването, както и от усилията и упоритостта. За един човек да чуе подобна новина за себе си е удар, който трудно може да се превъзмогне. За млад човек, спортист, който има планове за живота си…все още недостигнати цели и върхове – диагнозата е двойно по-болезнена. Психологията с която Ели се занимава по-рано, вярата и спортният хъс, които тя несъмнено притежава и помагат. Два месеца по-късно, учудващо за всички, тя вече е на крака и е готова отново да полети волно като птица.

Когато не е сред облаците, Ели е твърдо стъпила на земята. Другото й занимание-да създава дрехи също разкрива доза смелост. Както всеки скок е различен, така и всяка дреха носи различно послание, красота и вдъхновение.

Със съпруга до себе си, тя се запознава не на земята, а именно реейки се в небето. Парапланеризмът ги научава, че дори когато не са сред просторното небе винаги трябва да намират други начини „да полетят заедно.“

“Аз съм щастливка, защото усещам трепетите на любовта и на двата полюса-ниско долу и високо горе“-с усмивка на лице споделя Ели.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27