Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Христова, автор на репортаж за спектакъла "Стената" и историята на Пинк Флойд

Грандиозното шоу „Стената” на Роджър Уотър идва в България на 30 август и това може би ще е последната възможност за българските фенове да станат свидетели на един от най-мащабните концертни спектакли на рок сцената. В начарото още малко информация за това кой е Роджър Уотърс и откъде тръгна всичко, за да се появи „Стената”.

"Пинк Флойд" е британска рок – група, известна със своите многопластови композиции, задълбочени текстове,звукови експерименти и оригинални,изпипани до съваршенство шоута. Групата първоначално се състои от Боб Клоуз, Сид Барет,Ричард Райт, Роджър Уотърс и Ник Мейсън. В началото групата изпълнява кавъри на балади в стил ритъм едн блус,а през март 1967г. излиза първият самостоятелен сингъл на групата Arnold Layne , разказващ за човек,който краде нощем бельо от просторите. През 70-те години групата издава албум със саундтрак към филма "Zabriskie Point" на Микеланджело Антониони.

Въпреки че, групата изобщо не е ориентирана към издаване на хитове на сингли, нейната композиция "Money" от постигналия солиден успех албум "Dark Side of the Moon" (1973г.) стига първо място в класациите на САЩ и остава в челните 100 за повече от десетилетие, като чупи много рекорди по пътя и прави албума един от най-продаваните на всички времена. Самият албум "Dark Side of the Moon" е концептуален албум, разглеждащ теми като умопомрачение, невроза и слава, който поради използваната нова 16 -пистова записваща техника на студиото Аби Роуд и огромното време, отделено от инженера Алън Парсънс, налага нови стандарти за точно възпроизвеждане на звука. Албумът става източник и на упорита градска легенда, според която той е нещо като синхронизиран саундтрак към филма "Магьосникът от Оз".

Албумът "Dark Side of the Moon" и последвалите го три албума: "Wish You Were Here", "Animals" и "The Wall" често се смятат за върха в кариерата на Пинк Флойд.

„The Wall“ е последният албум на „Пинк Флойд“, в който участва Ричард Райт преди завръщането му през 1987г. Докато албума е бил записван, Роджър Уотърс е засилвал хватката си върху групата и е искал почти пълен художествен контрол, създавайки напрежение в групата. Въпреки това, албумът е успешен, продава приблизително 30 милиона копия по света и е един от най-добре продаваните албуми на 80-те. „The Wall“ е най-добре продаваният албум на групата в САЩ с повече от 23 милиона продадени копия. Албумът достига № 1 на чартовете за албуми Билборд в Щатите, където остава за 15 последователни седмици, и не се оттегля от чартовете цели 2 години.

Записването на албума било сложно, защото бил записван в четири студия за осем месеца. Роджър Уотърс споменава, че всички проблеми произтичали от английските данъчни закони, налагащи финансови ограничения. Според Уотърс „Щяхме да го запишем в Лондон, после преживяхме изключителен неуспех, бяхме вложили много пари в една компания в Лондон, която трябваше да ги инвестира и така нататък, но за съжаление, вместо това ги откраднаха. Откраднаха ги по такъв начин, че въпреки това трябваше да платим данъци за тях. Таке че, пет години след "Dark Side of the Moon", бяхме съвършено оскубани. Тъй като разполагахме с тази основа за албум, която изглеждаше добра, неохотно решихме да заминем да осъществим записа във Южна Франция. Признах, че причината да запишем албума във Франция беше чисто и просто заради страха ни да останем без пукната пара“.
По време на записите Уотърс чувства, че приносът на Ричард Райт за групата е малък и разпорежда той да напусне след като "The Wall" е завършен. По това време Райт е пристрастен към кокаина, което може и да е играло роля за уволнението му. Уотърс твърди, че Дейвид Гилмор и Ник Мейсън са подкрепяли решението му да уволни Райт, но през 2000 година Гилмор обявява, че той и Мейсън са били против. Райт е уволнен от групата, но остава да довърши албума и да участва в концертите като платен музикант.Уорърс се затваря все повече в себе си, а славата на Pink Floyd започва да му тежи, прави го враждебен и го отчуждава от останалите. Това намира отражение в музиката на групата, като може би най-ясно проличава в епиката "The Wall". Идеята за изолирането и отдръпването от хората чрез изграждане на метафорична стена около себе си е в основата на "The Wall".

Посланията и влиянието, което оказва творението на Уотърс, са толкова големи, че могат да се пишат цели трудове върху тях. Идеите пък са все още актуални до такава степен, че спектакълът "The Wall" отново се представя от Уотърс и гост-музиканти по целия свят от 2010 г. насам. След края на "Пинк Флойд" ерата обаче магията в творчеството на Уотърс вече не е същата. Макар да издава три албума до 1992 г., басистът забавя темпото в сравнение с предишните си творби.

През 2010 г. идеята за концертния спектакъл "The Wall" отново се заражда в главата на Роджър Уотърс и 20 години след последните тематични концерти той отново тръгва на турне. Концептуалните шоу програми са много модернизирани, а стадионите са винаги пълни.

Грандиозното шоу ще мине и през България на 30 август 2013 г. и това може би ще е последната възможност за българските фенове да станат свидетели на един от най-мащабните концертни спектакли на рок сцената.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27