Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Мутафчиева, автор на рубриката „Ние и любимците“,

Здравейте, Вие сте с рубриката „Ние и любимците“, аз съм Марияна Мутафчиева и днес ще научте 10 съвета за малкото куче и коте.

Първото по важност,което трябва да знаете е що се отнася до храната и водата на вашия любимец. Добре е винаги да използвате храна съобразена с възрастта и породата на вашето куче и котка. Малкото куче и коте трябва да се хранят 3-4 пъти дневно,а породи като чихуахуа , йоркширски териер и померан и дори по-често , поради риск от хипогликемия.

Сменяйте водата 1-2 пъти дневно и осигурете достъп до нея през целия ден.Нека не пренебрегваме и леглото на нашето малко приятелче, трябва да разположите леглото на леснодостъпно място,което осигурява видимост към цялата стая. Избягвайте коридори и други места,през които непрестанно има движение на хора. Изберете чисто и уютно място.
Що се отнася до ходенето до тоалетна,малките котета почти винаги веднага свикват да използват котешката тоалетна. За сметка на това кучетата са малко по-трудни – винаги след ставане от сън,хранене и пиене на вода трябва да очаквате изхождане. В тези моменти отвеждайте кучето там,където искате да се изходи и не забравяйте да го наградите с лакомство и погалите за похвала.

Поредното по важност нещо за малкото куче е разходката, не го извеждайте навън,докато не завърши първоначалния цикъл на ваксинация , който е 10 дни след третата ваксина. Допитайте се до вашия лекар или в съседен зоомагазин за решения на проблема с изхождането в домашна обстановка.Не оставяйте домашния любимец сам в къщи за дълго време. Погрижете се за неговата безопасност като не оставяте свободни кабели по пода или на леснодостъпни места. Дръжте почистващи и други препарати добре затворени. Животното трябва да има достъп до мястото за изхождане. Не забравяйте и купата с вода. Осигурете му собствени негови играчки,които не могат да се разпаднат на парченца. Не му позволявайте да разнася дрехи и най -вече обувки, по тях има прах и мръсотия от околната среда,а тя е изпълнена с яйца на различни паразити.

Започнете да обучавате кучето сами в къщи, докато е още малко. Няма категоричен отговор кога е най-точното време кога да заведете кучето на училище,но най-добри резултати се постигат когато животното е между 6 месеца и година.Спазвайте стриктно схемите на ваксинация и обезпаразитяване. Не мислете за тях като за нещо скъпо – ако животното ви се разболее от инфекциозна болест,лечението й може да бъде с десетки по-скъпо,а не всички от тях са лечими. Изключително важни за малките любимци са профилактичните прегледи,защото някои сърдечни и други заболявания могат да се открият още след раждането. Обикновено такъв преглед се извършва при всяка ваксина. Времето обаче между третата и четвъртата ваксина е цяла година, през която могат да се пропуснат сериозни проблеми,ако има такива,за това не разчитайте само на прегледите при ваксинация.

И не забравяйте,че вашият ветеринарен лекар е много повече от медицинско лице! Той може да ви консултира по всички въпроси за вашия любимец, не се притеснявайте да търсите от него съвет за всичко,което ви хрумне за вашия любимец!

Това беше рубриката „Ние и любимците“, аз съм Марияна Мутафчиева, а Вие слушате Радио Пловдив, останете с нас, за да чуете любимата си музика.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27