Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неждие Али, автор на рубриката "Реставрираните крепости на България"

Здравейте,аз съм Неждие Али,а вие сте с рубриката „Реставрираните крепости на България“.

Днес ще ви разкажа една интересна история за Асеновата крепост,която както ни е известно на всички се намира край град Асеновград. Преди да разкажа историята,която е в духа на наближаващите празници,искам да ви информирам за приключилите наскоро реставрационни дейности. Проектът „Асеновград-свещената порта на Родопите“ беше финансиран от оперативната програма „Регионално развитие“.

Ако все още не сте посетили крепостта след приключилите реставрационни дейности искам да ви информирам,че има значително подобрение на инфраструктурата-разширен е паркингът и е изграден информационен център.По крепостта са подменени настилките,нови стъпала и каменна зидария, монтирани да парапети, оформени са пътеки, разкрити са горните повърхности на крепостните градежи, оформени са кътове за отдих и художествено осветление от над 200 прожектора.

До края на летния сезон туристите се наслаждаваха на атрактивното осветление и красивата гледка,бяха организирани нощни турове. В информационно-културният център са монтирани две видео-стени,на които се излъчват специални кратки филми за Асеновата крепост и туристическите забележителности в общината. Вече може да се каже,че Асенова крепост е превърната в конкурентноспособна туристическа атракция.

Сега да преминем към съществуващата интересна легенда за това мистериозно място,според която до началото на миналия век всяка Бъдни вечер след полунощ църквата в крепостта, придобивайки предишния си вид,се осветявала от мистериозни светлини. Камбаната последователно биела, чувало се хармонично пеене на псалти от храма и по цялата околност миришело на тамян. Свидетел на всичко това е станал един станимаклия,който слизайки от манастира Петрицос, за да избегне снежната буря, която го заварила по пътя,се скрил под крепостта.

Изненадан от това,което станало, той се приближил до черквата и я видял с цялото и величие,пълна с благочестиви християни, облечени с дрехи от други времена и чул църковната служба. Когато обикаляли Кръста чул свещеника да споменава императора и цялата дворцова свита,патриарха и генерал Вриенос с цялото му семейство. След преминаването на кръста литургията била изпълнена много бързо и след като последния прочел всички молитви и рекъл „Амин“,моментално всичко изчезнало и черквата се върнала в предишното си състояние.

Всъщност това е била последната служба на свещеника Антимос,с която изпълнявал наложеното му от Бога посмъртно наказание,за да изкупи греха си. Той е извършил грях,когато преди 500 години бил поканен от генерал Вриенос от Станимака да служи на Рождество Христово в крепостната църква,където щели да присъстват всички началници от Родопските крепости. Свещеникът съкратил службата, за да може по-бързо да седне на богато устроената от генерала трапеза и след като се наял до насита,умрял от разрив на сърцето,без да има време да се разкае за стореното.

След като душата му се изкачила до небесата,Всевишния го наказал,заповядвайки му 500 години поред в същата черква и в същото време да изпълнява нормално и както трябва светата Рождествена служба,в присъствието на всички онези,които са сторили същият грях по време на службата.

Това беше днешното издание на рубриката „Реставрираните крепости на България“,останете с програмата на радио Пловдив.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27