Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Радева, автор на рубриката „Неизвестните места в Родопите"

Днес ще ви разкажа за едно невероятно място с много интересна история.Това е една от Еко пътеките в Родопите, наречена „Невястата“. Тя се намира на главния път между Смолян и Пампорово,като води началото си, от входа на манастира „Св. Пантелеймон". Разполага с паркинг за коли, а за любителите на екстремните спортове има изкуствена стена за катерене на която можете да изпитате силата на духа си. Дължината на самата пътека е около е 1.5 км. и е сравнително равна.Още влизайки в гората чистият,свеж,планински въздух ви кара да се чувствате вълшебно. Преходът и е изключително приятен за всякакъв вид туристи. От периодично поставените информационни табели може да се добие представа за растителните и животински видове, срещани в района. Разхождащите се могат нагледно да ги видят.

Пътеката е удобна,широка ,плавна,завладяваща съзнанието на човек .На местата където е необходимо са поставени обезопасителни дървени парапети. Вървейки по пътеката ,човек се наслаждава на живописни кътчета,странни скали,потънали в здравец,мъх и папрати.Другото с което разполага маршрута са беседки за пикник и място за палене на огън.Също така човек може да си почине и да си направи снимки на фона на маслено зелените клони на дърветата.

Около беседката има люлки и пързалки,на които могат да се порадват малките посетители. В този маршрут се предлага и стабилна доза адреналин.От върха на скалата, която е висока 750 метра е направена площадка за алпийски тролей с дължина около 100 метра.Спускайки се по въжената линия, човек изпитва вълшебството на Родопа планина.
На самата скала има изградена паметна плоча на великия алпинист Христо Христов ,който изкачи връх Еверест и остана завинаги там.На тази плоча е изписано: “Върховете се изкачват с приятели “. Стигайки до края на самата Еко пътека се открива прекрасната гледка на град Смолян и околността. Веднага ни прави впечатление формата на двете езера виждащи се оттам. Едното е с формата на сърце, а другото с формата на бъбрек. Пътеката продължава надолу, чак до Смолянски езера.

За тази скала съществуват много легенди. Една от тях разказва за девойка от Смолян, която по време на турското робство е пожелана от турски владетел за съпруга. Ден преди сватбата, тя поискала да погледне за последен път родното си място от високо. Като стъпила на върха на скалата, тя се хвърлила. От този момент скалата носи името Невястата –като това е дума,означаваща неомъжена девойка в местния говор.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27