Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова опроверга твърденията за поскъпване на водата заради инвестиции

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова опроверга твърденията, че цената на водата ще поскъпне четирикратно заради инвестиции в мрежата. Ефектът от вложенията  във ВиК сектора може да се усети в началото на следващата година, стана ясно при обсъждане на реформата във водния сектор.

Инвестициите във ВиК сектора ще бъдат подкрепени от Публичната инвестиционна програма в размер на 78 милиона лева за тази година, а през следващата екоминистерството ще подготви самостоятелна програма в рамките на националната, съобщи Искра Михайлова:

За да можем да гарантираме постоянни инвестиции не само по линия на европейските структурни фондове, Кохезионния фонд, но и чрез национален бюджет в екологичната инфраструктура, особено във водната инфраструктура.

Ивайло Касчиев от ДКЕВР изтъкна ограниченията за регулатора от липсата на лицензионен режим за ВиК операторите:

Основният начин да се повлияе на оператора е евентуално да бъде намалена цената на услугата. До голяма степен изискването към държавните оператори да отчисляват 80 процента от печалбата си към държавния бюджет принуждават компаниите да водят най-различна счетоводна политика, включително и редица разходи, които на практика са инвестиционни, се маскират като оперативни разходи за текущ ремонт, с което се намалява печалбата, така че да се намали вноската към бюджета.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!