Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСОУ "Д-р Петър Берон" в Прага отбеляза 65-та годишнина от създаването си

Снимка: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Българското Средно общообразователно училище в Прага „Д-р Петър Берон” отбеляза с празнична програма 65-та годишнина от създаването си. Гости на празника бяха заместник- министърът на образованието и науката д-р Атанаска Тенева, посланикът на Република България Негово Превъзходителство Лъчезар Петков, представители на българските сдружения в Чехия, бивши и настоящи възпитаници, преподаватели и др. Беше открит „музей”, представящ историята и настоящето на българското училище с фотографии, документи и артефакти.

Българското училище е официално открито на 14 февруари 1949 г. с тържество, на което „присъстват официални гости от българска и чехословашка страна, между които и големият приятел на България, кметът на Прага д-р Вацлав Вацек. Събитието е филмирано, за него е съобщено по чехословашкото радио, а на другия ден учeниците са радушно приети в историческото Старопражко кметство. Това разказва училищният летопис.

Настоящият директор Мими Михайлова припомни факти и имена, благодари на българските институции за помощта, която оказват и добави: „Стотици ученици от нашето училище, успешно се реализират в родината и извън нейните предели. Владеенето на майчиния език е стабилната основа, на която се гради изучаването на чуждите езици, за да се чувстват българчетата уверени и конкурентни граждани на Европа и света.”

Почит към основоположниците, както и  пожелания за „здраве и да не забравят България и българския език”, бяха отправени в поздравителния адрес от името на българския министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и на министерството. То беше прочетено от заместник министъра Атанаска Тенева. „Тези 65 г. са белязани с удовлетворението от значимите постижения и със спомените за упорития, но изпълнен с любов и отдаденост към знанието труд, който свързва в едно отстояването на традицията и утвърждаването на съвременния облик на БСОУ ”Д-р Петър Берон”.

Заместник - министър Тенева връчи на директора на училището плакет на министерството. Сред подаръците беше и интерактивна дъска, която все още е рядкост в българските училища зад граница.

Поздравления към учениците и преподавателите поднесе Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков. Поздрави отправи още г-жа Вили Стойчева - директор на българското училище в периода 1995 -1999 г. и настоящ директор на столичното 18 СОУ. Поздравителни адреси бяха получени от Михаил Цветков – бивш директор в периода 2002-2006, от педагогическите екипи на училища в Ботевград, Велико Търново, Пловдив и др. 

Празничната програма беше замислена в три тематични части: „С българското слово в сърцето”, „Училище на живота” и „Благослов на училището”. Публиката аплодира представянето на вокалната група „Лира”, детската вокална група, експериманталния проект-интерпретация на „Митът за пещерата” от древногръцкия философ Платон, изпълненията на бивши възпитаници на училището, като и сценката „Как изчезнаха многоглавите лами”, под режисурата на преподавателя по чешки език и доайен сред учителите с близо 35 години непрекъснат преподавателски стаж  в българското училище в Прага г-жа Светла Васева. Програмата завърши с български хора на танцовия състав „Тони-До”. 

Гостите на празника разгледаха и творбите на участниците в международния Фестивал на детското изобразително и словесно творчество „Училището на бъдещето – бъдещето на училището”.

Българското средно общообразователно училище “Д-р Петър Берон” се намира на ул.”Рихтарска” №1, в една от най-красивите части на гр. Прага – Дейвице. Създадено е през 1948 год. като Народно основно училище  “Г. Димитров”, в което учат само 30 ученици. От 1996 год. носи името на великия български възрожденец д-р Петър Берон.

Днес то е средно общообразователно училище  със 150 ученици, които успешно се реализират след завършване на 12 клас. Издаваните дипломи на завършилите са валидни в европейските държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!