Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция 54 забележителности са под закрилата на ЮНЕСКО

13 културно-исторически забележителности в Турция бяха включени тези дни в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно-историческо наследство. Сред тях са Момината крепост край град Мерсин, археологическите разкопки край анадолския град Малатия, театърът на бойните действия през Първата световна война край Чанккале и Гелиболу (Галиполи) и други, които най-много се посещават и от чуждестранните туристи. С това броят на защитените от световната организация обекти в Турция стана 54. Турският министър на културата и туризма Йомер Челик подчерта, че са получили голямо признание от страна на ЮНЕСКО. 

Културно-историческите обекти, които са под защитата на световната организация са ценно богатство не само на Турция, но и на цялото човечество. И за тяхното опазване ние полагаме големи грижи. Като министерство, от една страна, работим активно за популяризирането им в международен план и в същото време се стремим да утвърдим в съзнанието на турската общественост, че стопанисването и опазването на това богатство трябва да бъде задача на самото общество и на неговите хора. Редица проекти, които реализирахме, дадоха добри резултати и ще продължим да работим по този начин и занапред.

Турското министерство е предложило още 11 обекта в Турция за включване в списъка. Сега се извършват подготвителните дейности по тяхното популяризиране и оценка от страна на специалистите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!