Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията "Да изчистим България за един ден"

| обновено на 26.04.14 в 16:03
Снимка: Община Враца
Днес и утре общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци заради националната кампания "Да изчистим България за един ден", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Ще бъде осигурен свободен достъп на транспортиращите боклука камиони до съществуващите общински и регионални депа. Днес, в 16-те регионални екоинспекции, ще има "зелен" телефон за въпроси на гражданите, свързани с организацията по предаване на отпадъците. Всичките 264 български общини се включават в кампанията Само в 33 общини са маркирани повторно вече почистени при предишни кампании райони, съобщи за "Хоризонт" говорителката на кампанията Мария Лазарова

Нямаме община, която да е отказала или населено място, което да е отказало участие в инициативата. Всички те за първа година получиха директно чували, ръкавици благодарение на добрия принос на много компании, които партнират на инициативата и които традиционно подкрепят. През последните три години, в които кампанията се провежда на национално ниво и има карта за маркиране на мръсните зони, тенденцията е намаляваща. През 2012 година, когато за първи път стартирахме, стартирахме с 3 000 маркирани места, миналата година бяха 1 494 , а тази година са малко над 900.

Тези, които в последния момент решат да се включат в почистването, могат да получат информация на телефон 0700 112 05 и на сайта на кампанията.

Над 80 тона отпадъци са събрани в Ловешка област по време на днешната кампания. В почистването са се включили 6 600 човека, представители на институциите в областта, областната администрация, бизнеса, граждани и доброволци. Най- много боклук е събран в Ловеч и Тетевен, където заедно с Троян са се включили и най-много хора в събирането на отпадъци. На язовир „Сопот“ Агенцията по рибарство и аквакултури е организирала и състезание по риболов, което е продължение на инициативата „Да ловим на чисто”.  В областта бяха почистени над 150 замърсени зони, сред които исторически паметници, паркове, градинки, зелени площи около пътища, брегове на водни обекти, междублокови пространства и нерегламентирани сметища.

Ученици, граждани и пенсионери участват доброволно в почистването на Сливен и околностите му. Организатори на инициативата са Община Сливен и Дирекцията на природен парк „Сините камъни”, които създадоха организация по събиране и извозване на сметта. Ученици от 8 сливенски училища и граждани се отзоваха на инициативата на управата на природния парк „Сините камъни” и започнаха почистване на най-посещаваните туристически дестинации в сливенския балкан: от началото на Хайдушката пътека до местността Карандила, и местностите Долапите, Селището, Тодоровото аязмо, Абланово и Равна река. Община Сливен осигури 10 000 чифта ръкавици и 14 000 чувала, за почистване на града. Съюзът на пенсионерите се включи в акцията с организиране на възрастните хора по квартали. Сливенци почистват междублоковите пространства, както и по поречието на трите реки в града, парковете „Юнак” и „Хамамбаир”, градинките край големи булеварди, крайградските местности и пътища за Бургас и с. Бяла. Кметът на Сливен Кольо Милев участва в почистването на района около Старческия дом.

Не се сбъднаха очакванията над 4 500 доброволци да участват в почистването в Плевен. Най-активно бяха чистени площите в парк "Кайлъка", булевард "Скобелев" и прилежащият парк. Малко бяха обаче групите за почистването на околоблоковите пространства и градинките до тях.

Над 6500 старозагорци се включиха в пролетното почистване. До обед бяха събрани и извозени над 150 тона битови отпадъци от зелените площи и крайградските територии. В кампанията се включиха около 3000 ученици, 250 студенти от Тракийския университет и  възпитаници на Домовете за деца, лишени от родителски грижи. За първи път тази година в подножието на парк Аязмото почистваха военнослужещи от Втора Тунджанска бригада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!