Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюмън райтс уоч" представя днес доклада си за бежанците

Снимка: Дора Атанасова
Международната неправителствена организация за защита на човешките права "Хюмън райтс уоч" ще представи официално в София доклада си за случаи на насилие над бежанци, идващи през турската граница у нас. В разпространени предварително откъси от документа се отправят сериозни критики към МВР за насилствено спиране на хора, които искат да влязат на българска територия. Отбелязани са 44 случая на насилствено отблъскване на 519 души при опит да влязат в България през турската граница.

Информацията била събрана от интервюта с бежанци от Сирия, Афганистан и други държави.

В доклада, чийто пълен текст до снощи не беше публикуван, се твърди, че някои от случаите са брутални.

Откровени лъжи и клевети срещу България. Така министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи пред Агенция "Фокус" обвиненията на "Хюмън райтс уоч". Той категорично отрече твърденията за системно отблъскване на бежанци от страна на граничните полицаи. С такива твърдения излязоха по-рано и от европейската организация "Бордър мониторинг".

В предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев заподозря, че зад обвиненията стоят интереси на престъпници: Трите хуманитарни организации са написали нещо, което по никакъв начин не кореспондира с истината. Ние имаме информация, че т.нар каналджии, на които успешно прекратихме бизнеса за милиони, правят всичко възможно, за да провокират общественото мнение. И най-вероятно те са алармирали въпросните организации.

Докладът на "Хюмън райтс уоч" ще бъде представен от програмния директор за бежанците Бил Фрелик и изследователя за Източна Европа Лидия Гал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!