Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На площад "Таксим" в Истанбул продължават сблъсъците между силите на реда и демонстрантите

| обновено на 01.05.14 в 13:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На площад "Таксим" в Истанбул продължават сблъсъците между силите на реда и демонстрантите, организирани от левите профсъюзи, които се опитаха да преминат през загражденията по улиците, водещи към центъра на града. Има ранени и арестувани.

По-рано тази сутрин полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които се опитаха да нарушат забраната за честване на 1-ви май на площада "Таксим".

Правителството забрани провеждането на митингите за 1-ви май на "Таксим", където през миналото лято избухнаха антиправителствените протести.

Около 40 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на реда. Тази сутрин бяха спрени и превозните средства между двата бряга на Босфора, за да се попречи на придвижването на много хора.

На азиатския бряг на Истанбул, на централния площад "Кадъкьой" започна грандиозна манифестация, демонстрантите скандират антиправителствени лозунги, стотици полицаи с бронирани коли и водни оръдия са готови да се намесят.

В столицата Анкара валийството също забрани провеждането на манифестации в центъра на града, но левите профсъюзи се зарекоха да нарушан забраната. В Диарбекир, Измир, Анталия проявите за 1-ви май засега преминават без инциденти. 

Консервативноислямисткото правителство на премиера Ердоган през 2009-а година официално за първи път обяви 1-ви май за неприсъствен ден, но забранява провеждането на първомайските манифестации на централния площад на Истанбул "Таксим".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Празникът на труда в Турция е съпроводен със засилени мерки за сигурност

Празникът на труда в Турция е съпроводен със засилени мерки за сигурност. 40 хиляди полицаи са мобилизирани, за да попречат на намерението на синдикатите да демонстрират на площада "Таксим" в Истанбул. Местните власти спряха транспорта между двата бряга..

публикувано на 01.05.14 в 09:22