Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изрази безпокойство от стълкновенията в Одеса

Министерството на външните работи на Турция изрази безпокойство от стълкновенията в град Одеса и призова всички страни към мирно уреждане на конфликта. Ведомството разпространи специално съобщение, което гласи:

С дълбоко съжаление научихме за станалите сблъсъци в Одеса между различни групи, довели до смъртта на хора в Дома на профсъюзите, и решително осъждаме това. Поднасяме съболезнования на роднините на загинали и пожелаваме на ранените скорошно оздравяване, се казва визявлението, в което се подчертава тревогата, че събитията в Одеса може да предизвикат още посилна ескалация на напрежението.

В същото време беше съобщено, че руските власти не са разрешили на лидера на кримските татари Мустафа Абдулджемил Къръмоглу, депутат от украинския парламент, да отпътува със самолет от Москва за Крим. Кримският татарски лидер се завръщал от конференция в Германия. На летището в Москва руските власти го уведомили, че името му е включено в списъка на лицата, чието влизане в Русия е забранено и той отлетял за Киев, откъдето отпътувал с кола за Крим. Хиляди кримски татари отишли да посрещнат своя лидер, но влизането му в Крим отново било възпрепятствано от руските власти. Избухнали стълкновения между татарите и руските сили. В района са изпратени танкове и подразделения.

След като не бил допуснат на полуострова, политикът бил принуден да се завърне в Киев. Той призова кримските татари да прояват хладнокръвие, за да се предотвратят кръвопролитията, а също и да продължат борбата срещу руската власт в Крим.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!