Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Проектът "Южен поток" не е за България, той е за Европа

Снимка: Пламен Генчев

Проектът "Южен поток" не е за България, той е за Европа, заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той съобщи, че вече е започнало производството на тръбите за газопровода. За момента за България проектът е без алтернатива, смята министърът. Стойнев настоява страната ни максимално бързо да се възползва точно сега, когато заради кризата в Украйна започва надпревара между държавите откъде да мине "Южен поток".

Юни месец да почват строителните дейности по морската част. Вижте какво огромно значение отделят държавите на проекта "Южен поток", още повече, че Австрия вече подписа директен договор, имам предвид компанията О ЕМ ВИ, с "Газпром", което пък може би ще даде негативни отражения върху други държави, тоест започва една борба откъде ще мине  проекта "Южен поток". Този проект не е за България, той е за Европа и ние, разбира се, трябва максимално да се възползваме от този проект.

Стойнев коментира и идеята за създаване на европейски енергиен съюз, която предстои да се обсъжда. Там България ще отстоява позицията, която дава сигурност на доставките на природен газ за страната.

От начало самият европейски комисар по енергетика заяви, че Европа и всички държави трябва да имат еднакви цени, което, за съдъжаление, трудно може да бъде постигнато, но в крайна сметка ние трябва да видим това какво ни помага. За мен като енергиен министър е най-важно, да има сигурност на доставки на природен газ за България и, разбира се, на една добра цена. В момента ние работим и по двата въпроса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!