Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Опозицията внася вотове само за сравнително успешни политики

Снимка: БГНЕС

Според премиера Пламен Орешарски, опозицията изполва странен подход, като внася вотове само за сравнително успешни политики. Той каза това в Ловеч по повод намеренията на ГЕРБ да внесат четвърти вот на недоверие от началото на мандата на БСП. Този път той е за енергийната политика и забавения отчет за финансовото състояние на НЕК.  Орешарски заяви, че правителството нееднократно е споменавало, че енергетиката е сектор с много рискове.

Това е резултат от последните няколко години, доста небалансирани решения в този сектор. В момента позитивните тенденции са налице, макар да сме далеч, все още, от състояние на балансирана система. Затова в програмите ни една от ключовите мерки е ребалансиране на цялата система.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че няма нищо притеснително относно отчета за състоянието на НЕК. Той ще бъде представен до няколко дни. Стойнев обясни и причините за забавянето му:

Искам да припомня, че преди около два месеца Международната кредитна агенция ФИЧ даде една изключително позитивна оценка на предприетите стъпки от страна на правителството в сектор "Енергетика". Забавянето се дължи на една основна причина. Още преди две години ние трябваше да имаме реалното разделяне на НЕК и ЕСО. Предишното управление бе наело и консултантска компания, на която трябваше да бъдат платени приблизително 4 милиона евро именно затова разделяне, което не бе осъществено. Развалихме договора с консултантската компания, успешно разделихме ЕСО и НЕК. Именно това разделяне е една от основните причини за забавяне на крайните финансови резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!