Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристът Кийт Ваз поиска партията на Найджъл Фарадж да се извини на България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Комисията по вътрешни работи в британския парламент поиска от Партията за независимост на Найджъл Фарадж да се извини на обществеността, на България и Румъния за твърденията, че Великобритания ще бъде залята от имигранти от двете страни.

Кийт Ваз, депутат от Лейбъристката партия и председател на парлемантарната комисията по вътрешни работи, поиска извинение от Партията за независимост /ЮКИП/ и всички останали, които предричаха "края на света", по неговите думи. Комисията сама се убеди, че наводнението от българи и румънци е по-скоро струйка. Сега ще излезе, че мнозина всъщност дори са напуснали Великобритания, изтъкна Кийт Ваз.

Думите на депутата идват по повод на разпространената вчера статистика, че броят на работещите във Великобритания българи и румънци е намалял с 4 000 през първите три месеца след падането на ограниченията за гражданите на двете страни. Това рязко контрастира с твърденията на ЮКИП за наводнение от имигранти и прогнозите на организации като "Мигрейшън уоч" за 50 000 пристигащи годишно на Острова българи и румънци. От "Мигрейшън уоч" обаче реагираха на последната статистика с твърдението, че като цяло данните са неточни, тъй като включват и период, в който ограниченията все още са в сила и продължават да смятат, че през следващите 5 години се очаква приток от 50 000 българи и румънци годишно.

Следващата седмица се очаква изнасянето на нови данни, свързани с имиграцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!