Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Андреева, автор на рубриката "Нелепи закони"

Здравейте! Аз съм Константина Андреева, вие сте с рубриката „Нелепи закони“.

Ще ви запозная с някой наистина необичайни закони, съществуващи в различни страни. Трудно ми е да си представя как ли се следи за спазването им.

Започвам с един закон от Филипините, който прави редовното придвижване с автомибил трудно: Колите, чиито регистрационни номера завършват на 1 и 2 нямат право да се движат по пътищата в понеделник; завършващи на 3 и 4 – не могат да се движат във вторник; на 5 и 6 – в срядa...и такадокато забраната не обхване всички цифри от 0 до 9. 

Дали пък това не е маркетингова стратегия, с която желаещие задължително да се движат с автомобил да бъдат принудени да си закупят повече от един.

Следват два закона от Швейцария, свързани с шума – За престъпление се счита да се коси тревата в неделя, заради шума, който се създава. По същата причина е забранено да се пуска водата в тоалетната след 10 часа вечерта. Силно се надявам последната забрана да важи само за неделя. Ако у нас съществуваха такива шумозабраняващи закони, ремонтните дейности в жилищните сгради тип „панелка“ нямаше да започват от 5 часа сутринта в почивен ден и щяха да се спестят много междусъседски кавги.

Кавгите биха могли да се избегнат и ако не всеки се смяташе за голям майстор, способен да работи с бормашина – нещо, което е невъзможно в Швеция, където съществува закон, според който нямате право да предприемата ремонтна дейност на дома си, ако нямате разрешително за това и позволение от правителството.

Продължаваме с един закон от Сингапур, според който ако не успеете да оставите обществена тоалетна чиста, след като сте я ползвали, може да отнесете много тежки глоби. Ако такъв закон съществува у нас и за спазването му се следи, възможностите са две: или обществените тоалетни ще станат изключително чисто място, или държаваната хазна ще се напълни само от събирането на глобите. А има още една възможност, която и сега е факт – всевъзможни открити и закртити пространства като паркове, асансьори и др. – да се превърнат в обществена тоалетна. С това преминаваме към следващия сингапурски закон, който забранява оринирането в асансьор. При нас официално такава забрана липсва, но се намира по някой съвестен съсед, който да залепи заплашителна бележка, изпълнена с цветущи клетви, способни да откажат всеки мераклия да облекчи нуждите си в асансьора.

Последният закон е от Англия. Той гласи, че крави не могат да се движат по пътното платно между 10 часа сутринта и 7 вечерта, освен ако нямат предварително одобрение от комисаря на полицията. Това ме подсеща за един пресен пример от Пловдив – неотдавна очевидец изпраща 2 снимки на новинарски сайт. На снимките теле без стопани, най-обезпокоявано пресича оживеното кръстовище на бул.“България“. Свидетелят споделя, че появата на животното не е смутила нито шофьори, нито пешеходци. Е, добичето явно има късмет, че не се разхожда така по английските улици, иначе щеше да отговаря за действията си пред закона!

Това беше първото издание на рубриката „Нелепи закони“, останете с програмата на Радио Пловдив и предаването „13-тия час“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27