Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Предстоящите избори за Европейски парламент са водеща тема за международните издания.

Мащабът на вота е по-малък единствено в сравнение с този в Индия. Европа има 380 милиона регистрирани избиратели, но избирателната активност намалява с всяко гласуване от 1979 г. насам и този път вероятно ще е под 43 процента, посочва в редакционна статия НЮ ЙОРК ТАЙМС

Липсата на интерес обаче едва ли е единственият проблем. Ако прогнозите от допитванията се потвърдят, над една четвърт от местата в Европарламента ще бъдат попълнени от популистки и маргинални партии, чиято крайна цел е разформироването на самия Съюз, пише изданието.  

Приближете Европейския съвет в по-голяма степен до хората като дадете повече права на районите в него, призовава ГАРДИЪН. Общността е в криза на демократичната легитимност. Проектът за все по-тесен съюз буксува, а някои се опасяват, че дори върви в обратна посока. Антиевропейските настроения и партии се ползват с безпрецедентна подкрепа. За да се върне общественото доверие в общността, политическите формации трябва да предложат нова визия за бъдещето му.

Румънците са по-скоро незаинтересовани от изборите и според проучвания избирателната активност няма да надвиши 29 процента, пише ГЪНДУЛ. Изданието отбелязва и тенденцията за демобилизация на електората с висше образование. Вестникът допълва, че на предишния подобен вот половината от гласувалите хора са били със завършен най-много 10-и клас или професионално училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!