Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" получи европейско финансиране от Международния фонд "Козлодуй"

"Булгартрансгаз" получи европейско финансиране от Международния фонд "Козлодуй" и стартира проектиране и изграждане на три нови газопроводни отклонения - до Банско и Разлог, до Панагюрище и Пирдоп, и до Свищов. Проектите дават възможност за газификация на 12 общини. Планирано е изграждането на трите нови газопроводни отклонения да завърши до 2016-а година.

"Булгартрансгаз" получава финансиране чрез ЕБВР по договор, с който се отпуска безвъзмездна финансова помощ от международния фонд "Козлодуй". Общата стойност на трите проекта е близо 22 милиона евро, от които безвъзмездна финансова помощ от международния фонд - 11 милиона евро и са финансирани от "Булгартрансгаз" - 10 милиона. 104 хиляди жители на 12-те общини ще могат да усетят ползите от проектите. Прогнозната обща годишна консумация на 12-те общини може да достигне 183 милиона кубически метра газ.

Съществен ефект от газификацията на общините е сигурността на доставките, като по този начин ще се избегне необходимостта от осигуряване на запаси от твърдо гориво. Възможността за доставка на природен газ до местните индустрии е ключова предпоставка за стабилно развитие на икономиката. В периода на изграждане на трите газопровода ще бъдат осигурени общо около 500 временни работни места, а с реализирането на обектите ще има сто постоянни работни места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!