Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Кръстева, автор на рубриката „Топ 5 на най-романтичните български филми”

Здравейте и от мен, аз съм Елица Кръстева и днес ще ви представя рубриката „Топ 5 на най-романтичните български филми”. Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна работа. Но с гледането и мисленето, с превъртането на сцени, коя от коя по- любима, по- вълнуваща, разбрах, че това е една безкрайно трудна задача. Колко много филми за любов, колко герои, истории, перспективи, жанрове - любовта е най- голямото вдъхновение не само в живота, но и в изкуството.

Kогато говорим за изкуство, много зависи от индивидуалния вкус - това, което трогва едни, може да не трогне други. Но ето че някак си успях да събера някои от най- любимите филми на много поколения. Ето ги и тях :

На първо място от емблемите на българското кино а именно-Козият рог

Особен филм. Страшен филм. Емблема на българското кино. Мария, расла в омраза и мъст, среща любовта в лицето на един овчар. Когато тя отива да ликвидира поредния, виновен за смъртта на майка й и за огорчението на баща й, вижда същия този мъчител в любовна прегръдка. Сърцето й, познало вече любовта, се поколебава за пръв път и ръката й трепва.
„Козият рог“ е български игрален филм, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария — Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев, се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова. Филмът е първият и единствен, на който е правен римейк в българското кино.

Следващ филм е  Осъдени души 
По едноименния роман на Димитър Димов. Фани Хорн е една от демоничните му героини, но какво по- демонично за една жена от това да се влюби в испански католически свещеник, лекар, посветен на борбата с холерата по време на Испанската революция. Музиката е на Митко Щерев, една от най- запомнящите се мелодии във филмовата ни музика. А филмът е класика. 

На трето място-Крадецът на праскови

Филмът е създаден през 1964 година, по сценарий и режисура на Въло Радев, по едноименната повест на Емилиян Станев. Музиката е композирана от Симеон Пиронков.

Кой суперлатив е подходящ за Невена Коканова? Няма вече такива, каквото и да кажем за нея- няма да е достатъчно. В този филм, по повестта на Емилиян Станев, тя е в разцвета на младостта си. Състраданието, първоначално, разнообразява скучния живот на самотната Лиза. То прераства в гореща любов, без изход и без щастлива развръзка.

Следващо предложение е “Отклонение”

Отново среща с Невена Коканова. Филмът е по романа на Блага Димитрова и е показал прекрасно онази нейна любов - невъзможна, неуловима, изплъзваща се под натиска на разума и обстоятелствата. Двама се разделят, после пак се срещат. Въпроси, съмнения, надежда и разочарование. Допълнителен чар на този филм е музиката на Милчо Левиев. Един филм с фабула, на която всеки касов режисьор би завидял.

И не на последно място,на  топ 5 най- романтичните българки филми е - “Всичко е любов”

Един от най- любимите ми български филми. Иван Иванов играе с такъв размах и присъствие, че направо ти секва дъха от чар, сексапил и характер. "Лошо момче", все намръщен и сериозен, възпитаник на ТВУ се влюбва в момиче от противоположния свят. Любовта им е обречена, невъзможна, но винаги си струва да се бориш за нея, дори и ако човекът срещу теб няма сили да го прави.

Това беше рубриката  „Топ 5 на най-романтичните българки филми” и ако се чудите какво още не сте гледали - изберете някоя любовна история от нашето кино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27