Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност в Чешката република може да се окаже най-ниската в историята на евроизборите

| обновено на 24.05.14 в 16:07

Избирателната активност в Чешката република може да се окаже най-ниската в историята на евроизборите, провеждани досега в страната. Това сочат данните от първия изборен ден и началото на втория ден. Изборните секции в Чехия ще затворят в 14 часа местно време.

Изборите за Европейски парламент са неавтентичнии ненужни, заяви бившият чешки президент Вацлав Клаус при напускане на избирателната секция, като добави, че не е чел партийните програми. Ниската избирателна активност, според него, показва, че все повече хора осъзнават, че опитът да се централизира и изкуствено да се ръководи Европа от едно място е грешка."Трябва да призная, че за първи път за период от 25 години след падането на комунизма, много се колебах, дали изобщо да отида да гласувам", каза бившият държавен глава, но не обяви за коя партия все пак е гласувал.

Над 8 млн души имат право на глас в Чешката република. За гласовете на избирателите  се борят рекордните 38 партии и движения с общо 849 кандидати. Страната ще има 21 депутати в новия състав на Европарламента.

Първият ден на изборите за Европейски парламент в Чехия отбеляза ниска избирателна активност. Чешкият президент Милош Земан и председателите на парламентарните партии гласуваха по традиция още в първия изборен ден.

Във втория ден обичайно гласуват по-малко хора, сочи статистиката и от предишните вотове за Европейски парламент. По-голяма  активност регистрират в Прага – от 10 до 20%. В Средна Чехия и Оломоуцкия край - около 8%, в Южноморавския – около 9%. Традиционно по-нисък е интересът на север в Моравия и в Пилзенския край.

Различни са очакванията на политиците от изборите. Според президента Милош Земан, чехите не вземат насериозно проблематиката за ЕС и не осъзнават, че голяма част от законодателството идва от Брюксел. Вина, според държавния глава, имат преди всичко журналистите, които не информират за това, но и политиците. Чешкият президент гласува в петък след завръщането му от държавно посещение в Румъния и Молдова.

Премиерът и председател на социалдемократите /CSSD/ Бохуслав Соботка заяви, че е убеден, че европейските избори ще доведат до промяна и мнозинство на левицата в Европарламента. Премиерът изрази надежда съюзът да подпомага инвестициите, да се създават работни места, да се бори по – активно с укриването на данъци.

Заместник министър-председателят и ръководител на движението ANO Андрей Бабиш беше по-скептичен и заяви, че не подкрепя регулацията, по-голямата интеграция, както и че не сред привържениците на приемането на еврото.

Председателят на ТОП 09 Карел Шварценберг се опасява, че в ЕП ще има екстремисти, националисти и популисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!