Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин обсъди ситуацията в Украйна с Матео Ренци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с италианския премиер  Матео Ренци. Поводът е ситуацията в Украйна и руско-италианските взаимоотношения. Разговорът се е състоял преди Ренци да отпътува за Брюксел на срещата с европейските лидери, където темата "Украйна" е на дневен ред.

Пред Ренци Путин изказал съболезнования за смъртта на италианския журналист Андреа Ронкели, убит по време на сблъсъци, заедно с неговия руски преводач Андрей Миронов, край селището Андреевска в отцепническия район на Украйна - Крайдонецк, в събота, преди президенските избори там.

В тази връзка руският президент уточнил в телефонния разговор с Матео Ренци, че наказателната операция в Югоизточна Украйна трябва да бъде прекратена незабавно.

Според Путин, провеждането на диалог с Киев и представители на регионите ще помогне за разрешаване на кризата. В разговорът му с италианския премиер са били обсъдени още въпросите, засягащи конкретното сътрудничество в различни области между Италия и Русия и най-вече в енергийния сектор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!