Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Срещата на върха на европейските лидери, на която те обсъдиха резултатите от евроизборите, е основна тема за западните издания.

Два дни след вота лидерите решиха да преразгледат приоритетите на Евросъюза, за да отговорят на вълната от еврофобия, пише френският Монд.

Индипендънт акцентира върху несъгласието на британския министър-председател Дейвид Камерън с препоръката начело на Европейската комисия да бъде назначен Жан-Клод Юнкер.

Файненшъл таймс анализира позицията на германския канцлер Ангела Меркел за бъдещия председател Еврокомисията. Меркел заяви, че макар ЕНП да е най-силната политическа сила и Юнкер да е неин кандидат, нито една партия няма мнозинство сама по себе си.

Канцлерът подкрепя кандидата на ЕНП, но не иска да кара Камерън да отстъпва още повече по този въпрос. Ето защо лидерите решиха да печелят време и да започнат да пишат нова убедителна европейска програма, докато се разберат по въпроса за бъдещия председател, коментира Фигаро. 

Докато  лидерите спорят кой да бъде начело на Еврокомисията, евроскептиците от цяла Европа започват да обмислят кой да е техният водач на континента, отбелязва Файненшъл таймс. Според изданието битката ще се води между Марин льо Пен и Найджъл Фараж.

Украйна слага точка на връзките си с ОНД - Киев се засяга, тъй като общността не реагира на събитията в Крим и Донецк, пише Независимая газета. Според експерти на вестника решението неслучайно е взето в момент на ожесточени боеве в Източна Украйна.

Службата за сигурност на Украйна опроверга новината, че страната напуска ОНД, изтъква Росийская газета. Казаното от секретаря на украинския Съвет за сигурност и отбрана Андрий Парубий не заслужава пълно доверие и не се знае дали новият президент няма да го смени, коментира пред вестника руският аналитик.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!