Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърнаха се българските пожарникари, помагали в борбата с наводненията в Сърбия

Снимка: БГНЕС

28-те български пожарникари, които помагаха на сръбските власти в борбата с наводненията, днес се завърнаха у нас. В продължение на седмици, служителите на МВР са отводнявали  домове  и административни сгради .

Георги Петров заминава с колегите си за Сърбия още с първата група. Близо две седмици младият мъж, работещ в отдел "Международно сътрудничество" в пожарната, помага на хората, попаднали във водите на придошлите реки в сръбския град Парачин. Георги работи по 12 часа дневно, след което заедно с останалите 27 пожарникари от България спи в пансион за ученици в съседния град Ягодина. Въпреки тежките условия, разказва, че местните хора ги посрещнали и изпратили като спасители: Градът беше без електричество, без  средства за теле- и радиокомуникации, без питейна вода. Работихме приоритетно за отводняването на електростанции, трансформатори, за да се пусне отново електричеството в града.

Завърналите се днес от Сърбия пожарникари ще получат награди. Решението за това е на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Това съобщи главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров. Оказа се, че заплатите на служителите в пожарната не са били вдигани от близо пет години.

Да ви благодаря и за това обаче, че се върнахте живи и здрави, без инциденти, без да се налага да се оказва лекарска намеса на екипа, който изпратихме.


Българите, работили в Сърбия, са от няколко областни дирекции на пожарната в страната. Освен от столичната пожарна, днес се завърнаха служители от Русе и Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!