Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Правителството започва битка със сивия сектор в българската икономика. Вече са готови серия от мерки в актуализираната програма, която ще бъде представена следващата седмица, заедно с отчета за една година управление. Изпълнителната власт ще се концентрира върху някои сектори, в които има повече проблеми, като мебелната и текстилната индустрия, фризьорски и козметични салони, транспортни услуги, съобщава  ПРЕСА.
Има драстична разлика в таксите, ако доброволно си платиш дълга на частен или на държавен съдебен изпълнител. На този законодателен абсурд са се натъкнали от Върховния касационен съд. Оттам са сезирали вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова с очакване на някакво решение на проблема. Ако човек  даде дължимите от него пари на държавен изпълнител, без да се налага да му се блокират сметките, да описват и разпродават имуществото му, ще дължи само 20 лева. Ако е при частник обаче, ще трябва да плати и процент от дължимата от него сума, все едно тя се е налагало да бъде събирана принудително, пояснява ТРУД.
Допълнителни 20 милиона лева към бюджета си за 2015 година е поискало здравното министерство от Министерството на финансите. Парите трябва да послужат за увеличение с 20% на заплатите в Спешна помощ, отбелязва  МОНИТОР, като цитира заместник- здравния министър Бойко Пенков. 
Над 2 милиона българи са активни пушачи, показват данни на Световната здравна организация. Според д-р Ангелина Вурдова от здравното министерство, пушачите искат да се откажат от навика едва когато получат здравословни проблеми или по икономически причини, посочва ТРУД.
Десет наркосборища, където се събират пристрастени към тежките опиати, тормозят София. Местата са в централните части на града, а в много от случаите са на метри от училища, паркове и центрове за "Метадон", в които се предполага, че зависимите трябва да се лекуват, разказва МОНИТОР
Водно бедствие сполетя жителите на Априлово. Приливна вълна, с височина 1 метър, заля поповското село. Седем къщи бяха потопени от придошлите води на река Черни Лом, а една от махалите беше откъсната, посочва СТАНДАРТ. Вестникът пише, че река Янтра е застрашила квартали във Велико Търново и църквата "Св. 40 мъченици". Подробно за наводненията пише и 24 ЧАСА. Село Априлово заприлича на Венеция. Критично беше равнището на Черни Лом надолу по течението до село Кардам. Там водата достигна до ръба на стария мост. Според областния управител на Търговище, в един момент имало идея да бъде взривена част от дигата на реката, но крайната мярка не се наложила.  
ТЕЛЕГРАФ  посочва, че дъждът е напълнил четири язовира в Шуменска област. В момента става дума за контролиран процес, но на места като село Янково населението се е хвърило в опълчение и прави диги от чували с пясък в случай, че водите се разлеят и застрашат селото. 
В навечерието на Световното първенство по футбол, българинът започна да купува телевизори, пише ПРЕСА. Търговци на бяла и черна техника вече отчитат 40% ръст на продажбите спрямо май миналата година. Пикът обаче се очаква в дните преди началото на първенството, което е 12 юни. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!