Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френско издание разпространи петиция с настояване Франция да даде политическо убежище на Сноудън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското издание "Л Експрес" разпространи петиция с настояване Франция да даде политическо убежище на бившия сътрудник на американските служби за сигурност Едуард Сноудън. Неговото право на убежище в Русия изтича през юли.

Да приемем Едуард Сноудън във Франция, призовава френският седмичник "Л Експрес" в открито писмо до президента Франсоа Оланд, премиера и външния министър. Сред петдесетината инициатори на подписката фигурират имената на бившия френски премиер Мишел Рокар, Бернар Кушнер и други бивши министри, политици, философи и интелектуалци (сред които Юлия Кръстева), артисти. Припомняйки, че Франция е страна на човешките права и свободата на словото, те настояват за незабавен статут на политически емигрант за бившия сътрудник на американските служби за сигурност, като се позовават на френската конституция.

Разкритията на Сноудън показаха, че масовото събиране на данни от Агенцията за национална сигурност надхвърля рамките на борбата с тероризма и други геополитически рискове, се казва в писмото. Авторите подчертават, че Сноудън е издигнал общия и етичен интерес над държавните съображения.

Не съм съгласен, но щом въпросът е поставен, разбира се, ще бъде обсъден, заяви сутринта пред БФМТВ френският премиер Манюел Валс




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!