Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди подкрепят родителите на прегазения Паоло от Стара Загора

| обновено на 07.06.14 в 14:07
Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди родители излязоха заедно с децата си на мълчалив протест в подкрепа на родителите на прегазеното 4-годишно момченце Паоло в пешеходната зона на Стара Загора. Протестиращите се организираха в социалните мрежи.

Хиляди млади родители с децата си се събраха пред сградата на старозагорската община и извървяха бавно и мълчаливо пътя до лобното място на Паоло. Там оставиха цветята си, някои запалиха свещи и си тръгнаха. Първоначалният гняв от първите дни след нелепото убийство на детето сега бе заменен с искания за справедлив процес и строга присъда на Георги Сапунджиев. Промяна в законодателството и по-тежки санкции за отнелите човешки живот на пътя и най-вече за това, да няма престъпна безнаказаност. Хората призовават за превенция на престъпленията, а институциите и полицията да прилагат закона. Сред хилядите протестиращи беше и възрастна жена, чийто син е убит преди 23 години на пътя, а убиецът му не е открит и до днес. Никоя партия и никоя кауза досега, дори и в периода на големите обгазявания в Старозагорско преди 10 години, не бяха събирали толкова много хора, при това самоорганизирали се. 

Стара Загора показа гражданска съвест / Сн. Венелина ПоповаДесетки майки с колички и родители на пострадали при катастрофи деца се стекоха на площад "Народно събрание" в София. Родителите носеха детски играчки, но вместо усмивки, те пледираха за мерки от страна на общините, на изпълнителната и законодателната власт за  безопасно движение по улицата. "Мълчаливият поход на живота", организиран от движение "Работещи в полза на бъдещото майчинство Зачатие"  и фондация "Искам бебе", "Нашите недоносени деца", настоящи и бъдещи майки, както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и фондация "Безопасни улици - от Валя". Родителите от столицата също настояват за промени в Наказателния кодекс, адекватни наказания за убийците на пътя, повишаване на санкциите за нарушителите. До 10 дни от организациите ще са готови със свои предложения за промени в Наказателния кодекс. 

Момент от протеста в София / Сн. Гергана Хрисчева

Протестът е мълчалив, но ние искаме да крещим, споделиха майки пред репортера на Хоризонт" Гергана Хрисчева

Над 100 майки с децата си се събраха пред сградата на общината във Варна, за да подкрепят протеста срещу убийците на пътя и в памет на 4-годишния Паоло. Те поеха на протестно шествие по улиците на града. Майките оставиха пред сградата на Варненския окръжен съд детски играчки, запалиха свещи, в памет на 4-годишния Паоло, оставиха и цветя. Родителите опънаха плакат с надпис "Намали скоростта, не убивай деца!"

Всички деца, които дойдоха с родителите си, се събраха на стълбите пред сградата и извикаха: "Спрете, запазете живота ни!"
В протеста се включиха и родители, чиито деца по същия нелеп начин са загинали на пътя. Те бяха облечени с черни фланелки, на които пише: "Спри, дай живот на друг!"
Всички майки се обединиха около това, че законодателството вече е започнало да се променя в правилна посока, след като има ефективни присъди за убийци на пътя. Според тях, обаче, докато всички заедно не излезем срещу арогантността на пътя и срещу нагли шофьори, които си мислят, че с луксозните си джипове могат да прегазват деца, нищо няма да се промени в държавата.

Около 70 майки и бащи от преминаха по централната улица в Пловдив, за да поискат сигурност за децата на пътя. Родителите носеха трикольора, върху който бяха поставили пътния знак „Влизането забранено”, плакати „Да спасим децата си” , както и детски играчки и цветя. Протестиращите поискаха контрол, спазване на законите и строги наказания за виновните.

Десетки майки с колички в Бургас поискаха от държавата повече грижа, за да могат да се чувстват в безопасност на детски площадки, пешеходни зони, в училище и в парка. 
Златина Тодорова от сдружение "Зачатие" разказа за целта на похода: 
Искаме промени в Наказателния кодекс, които да предвиждат по-строги и по-сурови наказания за такива престъпления. Искаме някои от нарушенията на закона за движение по пътищата да бъдат третирани като криминални деяния, например шофирането в нетрезво състояние или под действието на опияти, превишената скорост. Смятаме, че по-строгите наказания ще имат и превантивна цел. Стига толокова. Искаме да живеем. Искаме нашите деца да живеят. 
На протеста дойде и бургаският кмет Димитър Николов, който се обяви за по-строг механизъм за безопасност на движението.

Разград - Съпричастност за Паоло / Сн. Марина БеноваНад 50 граждани, предимно майки с деца, се събраха на мълчалив протест на площада пред Общинския културен център в Разград. Докато майките оставяха цветя, свещички и плюшени играчки, в памет на Паоло и другите невинни жертви на катастрофи, на около 50 метра встрани, в пешеходната зона на централния булевард „България” се събираха автомобили и участници в откриващия се по обед Трети кръг на Националния шампионат по рали-крос "Разград 2014”. Организаторите на ралито изразиха съпричастност към мълчливия протест и спряха за 3 минути музиката от озвучителната уредба на състезанието.

Наталия Димитрова, координатор на Сдружение „Зачатие” в Разград каза, че мълчаливият поход на живота няма да бъде единична проява и че конкретни искания за промени в Наказателния кодекс ще бъдат внесени в Народното събрание. 


Участниците в "Мълчаливия поход на живота" в Русе направиха възпоменателна алея, на която положиха цветя, плюшени играчки и запалени свещи. Много майки и бащи с колички и малки дечица, които изразиха своята дълбока съпричастност към болката на родителите, загубили рожбите си заради безумие на пътя. Повечето от майките споделиха, че винаги пресичат на пешеходните пътеки със свито сърце, тъй като не знаят дали шофьорите ще им дадат път. Родителите на загиналите деца едва сдържаха сълзите си, запалвайки по свещичка.


Около 100 души се събраха пред Стария бряст в Сливен на протест срещу беззаконието по пътищата. Майка и бащи с детски колички проведоха шествие по главната улица на града в защита на своите деца. 


Около 20 майки се събраха пред сградата на Общината в Габрово на мълчалив протест срещу безотговорното шофиране по пътищата. Те настояват за обезопасяване на критичните участъци, контрол върху шофьорите и адекватни наказания за убийците на пътя. Днешният мълчалив протест не беше многоброен, но майките са готови отново да излязат , за да защитят живота на децата си и се надяват следващия път да са повече.


И плевенските майки искат справедливост / Сн. Цецка НиколоваИ в Плевен десетки майки поискаха справедливи закони и наказания за убийците на пътя. Магладена Юсменова от сдружението "Зачатие", смята, че борбата срещу нарушителите на пътя трябва да бъде постоянна, а не кампанийна. 

Нелепо е всичко, което се случва. Не може един човешки живот да струва 3 хиляди лева или хиляда лева, да няма ефективни присъди или присъдите да са за три години и то в общежитие, а не в затвор.

От нас зависи да опазим децата на пътя, категорична е Емилия Карабулева, майка на 22-годишната студентка Марияна, която загина, блъсната от маршрутка.
Протестиращите майки поискаха и бърза реакция от местната управа за забрана движението на автомобили по алеите в парк "Кайлъка" и Градската градина в Плевен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветя на пешеходнaтa пътекa при СУ в памет на 12-годишната Валя, загинала на 17 юни 2011г. в Бургас.

Майки организират мълчалив поход срещу убийствата на деца на пътя

"Мълчалив поход за живота" е организиран днес от Сруджение "Зачатие" чрез социалните мрежи във всички големи  градове у нас в знак на протест срещу убийствата на деца на пътя. Поводът е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в Стара..

публикувано на 07.06.14 в 09:50